Najlepszy produkt regionalny i lokalny
Kapuściane chodaki fot. Anna...
Kotlet kresowy faszerowany...
Podczas Dni Otwartych Drzwi Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego rywalizowali także producenci żywności. Kapituła w składzie Dorota Jamrozy – Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Marta Szpak (Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Rzeszowie), Ewa Niedziałek- Szeliga (Polskie Radio Rzeszów) Janina Kamińska (Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego) i Stanisław Kawa (Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego) dokonała oceny 59 produktów zgłoszonych przez 25 producentów żywności.
Kapituła wyróżniła następujące produkty regionalne i lokalne:
W kategorii produktów mleczarskich:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej za masło ekologiczne osełkowe
- Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita Oddział „Resmlecz” w Trzebownisku za kefir luksusowy 2%
- Leda Ser Jakimowicz Leszek za ser domowy wędzony.
- Gospodarstwo Ekologiczne „Zuza” Lucyna Cwynar za twarożek z czosnkiem niedźwiedzim
- Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” Waldemar i Tomasz Maziejuk za twarożek kozi smakowy
- Gospodarstwo Rodzinne „Owcza Zagroda” za ser owczy twardy dojrzewający
W kategorii produktów mięsnych:
- Trafunek Bis za studzieninę
- Zakład Masarski Niem-Pol Niemczak za pasztet markowski pieczony
- PPM „Taurus” za kiełbasę wiejską
- Zakład Masarski Józef i Wojciech Bawoł za kiełbasę starowiejską z Markowej
- Zakład Mięsny Smak - Górno za kiełbasę drobiową pieczoną z Górna
- Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta za kabanos markowski
- Zakład Mięsny „Jasiołka” za kiełbasę swojską krajaną
W kategorii produkty piekarnicze:
- Zakład Przetwórczo – Handlowy „Baszpol” za chleb domowy żytni na zakwasie z ziemniakami
W kategorii inne:
- Gospodarstwo Ekoturystyczne „EkoChatka” Bogumiła i Ryszard Kusz za sokomiód pokrzywowy
W kategorii inne produkty i potrawy regionalne:
I miejsce dla Kresowej Osady w Baszni Dolnej za kotlet kresowy faszerowany brokułem, marchewką w sosie ze świeżych borowików podawane z młodymi grillowanymi ziemniaczkami faszerowanymi twarogiem
II miejsce dla KGW z Rzeszowa Osiedle Budziwój za kapuściane chodaki
III miejsce dla KGW z Wiśniowej za-ser wiejski z miętą
Wyróżnienia dla:
- KGW z Koziarni za kaszak z kaszy gryczanej
- KGW z Sielca Podlasku za kacapoły nadziewane kaszą tatarczaną
- KGW z Nowego Borku – Przylasku za pierogi z soczewicą okraszone skwarkami
- KGW „Lesianki” za konfiturę leśną z kwaśnic
- KGW z Sarzyny za balaczki z kaszą i grzybami
- KGW z Rudki za rudziański zwijak schabowy
- Towarzystwa Kobiet Krzewienia Kultury Regionalnej w Boguchwale za pierogi razowe z kwaśną kapustą i grzybami
Źródło: www.gospodarkapodkarpacka.pl