Polecana kulinarna perełka
Karczma Podkarpackie Jadło w Babicy, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, mieści się w budynku dawnego młyna zbudowanego w 1936 r., stojącego tuż przy trasie krajowej nr 9 biegnącej z Rzeszowa na Krosno i Barwinek. Jej wnętrze utrzymane jest w prostym, ludowym stylu. Wypełniają go stare, ale pieczołowicie odnowione, przedmioty codziennego użytku m.in., maselniczki, tarki do prania, cepy, dzieże, a nawet zawieszony u sufitu stuletni wóz drabiniasty.
W menu znajdziemy m.in. zupę rybną, parzybrodę, a flagowe danie, czyli żurek przygotowywany jest teraz nie na zakwasie, ale na maślance. Polecana jest deska różnego rodzaju mięs pieczystych przygotowywanych na miejscu, np. schab po zbójnicku, kindziuk, pieczeń drwala czy boczek faszerowany. Kilogram tych specjałów można kupić – także na wynos. Atrakcją są również pierogi opiekane w kilku smakach: z kapustą i grzybami, ruskie ze skwarkami, z mięsem oraz z kaszą gryczaną i gulaszem.