Muzeum niecodziennych smaków
Twórcami Muzeum Lizaka w Jaśle, jedynej tego typu placówki w kraju, są Katarzyna i Grzegorz Schabińscy, współwłaściciele zakładu Gran-Pik Liwocz w Jaśle, zajmującego się od 1955 r. - w tym samym miejscu od początku - produkcją lizaka i cukierków.
Zaczynamy mieć tendencje do jedzenia zdrowej żywności, a ryba jest synonimem zdrowego żywienia. Jest też zdrowsza, mimo że droższa od wielu produktów mięsnych.
Nie masz planów na majówkę?
Zamek w Baranowie Sandomierskim zaprasza na Majowy Piknik Rodzinny w piątek, 4 maja br., na zamku i w otaczającym go parku czeka dużo imprez i wydarzeń.
Majówka w Zamku w Krasiczynie w czwartek, 3 maja br. początek od godz.15.00. W czasie pikniku na dziedzińcu restauracja oferuje dania z grilla.
Jeden adres - dwie funkcje
Adres ul. Fabryczna 12 w Ustrzykach Dolnych łączy w sobie dwie funkcje. Pierwsza to Muzeum Młynarstwa i Wsi, druga to Kawiarnia Młyn oferująca dania kuchni regionalnej, w dużym stopniu oparte o motyw przewodni Muzeum – na mące.
Miasto i Gmina Narol zapraszają na Narolską Majówkę w czasie „długiego weekendu - w dniach 1-3 maja br. Będzie to wyjątkowe trzydniowe wydarzenie, w trakcie którego odbędzie się VI Turniej Smaków Regionalnych Nalewek, a II Międzynarodowy oraz warsztaty tworzenia nalewek.
Majówka z jabłonia i dereniem w tle
Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach k. Przemyśla organizuje pierwszą w tym roku imprezę plenerową, czyli „Majówkę pod dereniem i jabłonią”, która odbędzie się w czwartek, 3 maja br.
Właściciele gospodarstwa Anna i Andrzej Pawlakowie stworzyli pewien kanon kuchni myśliwskiej w tym regionie Bieszczadów.
Krzysztof Antoniszak - gawędziarz, podróżnik, kucharz – od lat wyciska własne piętno na tradycji kulinarnej Bieszczadów.
Naleśnik Gigant z jagodami raz proszę!
Po długiej, zimowej przerwie swoje podwoje dla wiosennych łakomczuchów otwiera Chata Wędrowca w bieszczadzkiej Wetlinie.