Aktualności

Jagnięcina i baranina z Bieszczadów

  • 06-03-2018
Janusz Pyra
Janusz Pyra

W Karczmie Gościniec Rzeszów (ul. Przemysłowa 3) odbyły się warsztaty kulinarne prezentujące potrawy kuchni regionalnej, związane z kulturą pasterską.

 

Prowadzący kucharz Janusz Pyra dokonał podziału tuszy jagnięcej na elementy kulinarne oraz pokazał sposób ich poprawnego wykrojenia. Następnie zostały one (m.in. comber, łopatkę, gicz i udziec) poddane procesowi obróbki termicznej. Część z uczestników zajęć na grillu smażyła kotlety jagnięce.

Kolejnym punktem warsztatów były podobne działania z wykorzystaniem łopatki baraniej i dodatkowo przygotowanie kasz: pęczak i gryczanej zgodnie z dawnymi recepturami.

 

Mięso wykorzystane w czasie warsztatów pochodziło ze stada, które w sezonie  wiosenno-jesiennym wypasa się na Połoninie Caryńskiej w Bieszczadach.

 

 

Zajęcia zostały przeprowadzone w ramach projektu „Szlak Kultury Wołoskiej” (nr PLSK.01.01.00-18-0068/16-00) realizowanego z Programu Współpracy Transgranicznej Interreg V-A Polska-Słowacja 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION