Podkarpackie promuje Roztocze
Festiwal Kultur i Kresowego Jadła organizowany w dniach 31 lipca - 7 sierpnia br. to wydarzenie przygotowywane wspólnie przez gmina Lubaczów, miasto Lubaczów, samorząd województwa, samorządy Horyńca Zdroju, Cieszanowa, Narola oraz Kresową Osadę w Baszni Dolnej.
Restauracja Hotelu "Szelców" w Lesku
Pierwsze przyjęcie zorganizowane tu zostało w kwietniu 2007 r. Jej właściciele, rodzina Szelców, często podkreślają, że od ich restauracji tak naprawdę zaczynają się Bieszczady. W menu królują dania kuchni polskiej i regionalnej.
Karczma Jadło Karpackie w Sanoku
We wnętrzu mieszczańskiej, przyrynkowej kamienicy odtworzono klimat dawnej gospody. Warto tu zamówić zupę zalewajkę, której podstawowym składnikiem jest maślanka, na wywarze jarzynowym z kminkiem, z gałką gotowanych ziemniaków.
Smaczne wakacje - wakacje ze smakiem
Katolickie Radio Via zapraszamy na kulinarne podróże po regionie w towarzystwie ludzi, dla których smak potraw to pasja i sens życia. Zapraszamy ciekawych gości, są konkursy, rozmowy, dobra muzyka.
Agrobieszczady 2016 oraz Konkurs „III Podkarpackie Smaki Myśliwskie”
W dniach 30-31 lipca br. w Lesku odbędzie się XXI edycja Targów „AGROBIESZCZADY 2016” oraz Konkurs „III Podkarpackie Smaki Myśliwskie”. Jak co roku impreza promuje lokalną przedsiębiorczość, rolnictwo, myślistwo i leśnictwo z terenu Bieszczadów.
W niedzielę, 10 lipca br., w Medyni Głogowskiej odbył się wojewódzki finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, organizowany przez Urząd Marszałkowski. Udział wzięło kilkudziesięciu wystawców z całego województwa podkarpackiego.
„ Jarmark Galicyjski – Smaki Roztocza” za nami
Z kilkudniowej imprezy Jarmarku Galicyjskiego w Narolu wzięciem cieszyła się – organizowana w sobotę na rynku - rywalizacja drużyn zakwalifikowanych do III Konkursu Kulinarnego „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro”.
Kulinarny XXI Jarmark Garncarski w Medyni Głogowskiej
Kuchnia i garncarstwo były kiedyś nierozłączne, jedno drugiemu potrzebne. W niedzielę, 10 lipca br., w Ośrodek Garncarski w Medyni Głogowskiej, podczas tegorocznego Jarmarku Garncarskiego, odbędą się „Targi Rzemiosła od kuchni".
W niedzielę, 10 lipca br., we wsi Sołonka (gm. Lubenia) – na placu obok kościoła – od godz. 15.00 odbędzie się Malinowe Święto. W programie m.in. konkursy na najsmaczniejszy placek z malin, degustacja koktajli owocowych, koncerty i występy.
Podkarpackie nadal liderem
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dniem 29 czerwca br. kiełbasę swojską z Czarnej wpisało na Listę Produktów Tradycyjnych. Stało się to na wniosek Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Wiesławy Głowiak z Czarnej k. Łańcuta. Dzięki temu Podkarpackie ma już 209 wyrobów na tej liście, bijąc na głowę Małopolskę i Pomorskie (po 174 produkty ex aequo) oraz Lubelskie (163 sztuki.)