Aktualności

Podkarpackie promuje Roztocze

  • 15-07-2016
Festiwal Kultur i Kresowego Jadła organizowany w dniach 31 lipca - 7 sierpnia br. to wydarzenie przygotowywane wspólnie przez gmina Lubaczów, miasto Lubaczów, samorząd województwa, samorządy Horyńca Zdroju, Cieszanowa, Narola oraz Kresową Osadę w Baszni Dolnej.

Restauracja Hotelu "Szelców" w Lesku

  • 14-07-2016
Pierwsze przyjęcie zorganizowane tu zostało w kwietniu 2007 r. Jej właściciele, rodzina Szelców, często podkreślają, że od ich restauracji tak naprawdę zaczynają się Bieszczady. W menu królują dania kuchni polskiej i regionalnej.

Karczma Jadło Karpackie w Sanoku

  • 13-07-2016
We wnętrzu mieszczańskiej, przyrynkowej kamienicy odtworzono klimat dawnej gospody. Warto tu zamówić zupę zalewajkę, której podstawowym składnikiem jest maślanka, na wywarze jarzynowym z kminkiem, z gałką gotowanych ziemniaków.

Smaczne wakacje - wakacje ze smakiem

  • 12-07-2016
Katolickie Radio Via zapraszamy na kulinarne podróże po regionie w towarzystwie ludzi, dla których smak potraw to pasja i sens życia. Zapraszamy ciekawych gości, są konkursy, rozmowy, dobra muzyka.

Agrobieszczady 2016 oraz Konkurs „III Podkarpackie Smaki Myśliwskie”

  • 12-07-2016
W dniach 30-31 lipca br. w Lesku odbędzie się XXI edycja Targów „AGROBIESZCZADY 2016” oraz Konkurs „III Podkarpackie Smaki Myśliwskie”. Jak co roku impreza promuje lokalną przedsiębiorczość, rolnictwo, myślistwo i leśnictwo z terenu Bieszczadów.

Nagrodzeni-wyróżnieni

  • 11-07-2016
W niedzielę, 10 lipca br., w Medyni Głogowskiej odbył się wojewódzki finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, organizowany przez Urząd Marszałkowski. Udział wzięło kilkudziesięciu wystawców z całego województwa podkarpackiego.

„ Jarmark Galicyjski – Smaki Roztocza” za nami

  • 10-07-2016
Z kilkudniowej imprezy Jarmarku Galicyjskiego w Narolu wzięciem cieszyła się – organizowana w sobotę na rynku - rywalizacja drużyn zakwalifikowanych do III Konkursu Kulinarnego „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro”.

Kulinarny XXI Jarmark Garncarski w Medyni Głogowskiej

  • 10-07-2016
Kuchnia i garncarstwo były kiedyś nierozłączne, jedno drugiemu potrzebne. W niedzielę, 10 lipca br., w Ośrodek Garncarski w Medyni Głogowskiej, podczas tegorocznego Jarmarku Garncarskiego, odbędą się „Targi Rzemiosła od kuchni".

Malinowe smaki w Sołonce

  • 09-07-2016
W niedzielę, 10 lipca br., we wsi Sołonka (gm. Lubenia) – na placu obok kościoła – od godz. 15.00 odbędzie się Malinowe Święto. W programie m.in. konkursy na najsmaczniejszy placek z malin, degustacja koktajli owocowych, koncerty i występy.

Podkarpackie nadal liderem

  • 08-07-2016
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dniem 29 czerwca br. kiełbasę swojską z Czarnej wpisało na Listę Produktów Tradycyjnych. Stało się to na wniosek Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Wiesławy Głowiak z Czarnej k. Łańcuta. Dzięki temu Podkarpackie ma już 209 wyrobów na tej liście, bijąc na głowę Małopolskę i Pomorskie (po 174 produkty ex aequo) oraz Lubelskie (163 sztuki.)
1  «««  131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION