Biznes robi na babeczkach
Na wsi też można prowadzić biznes cukierniczy. Renata Glazer jest tego najlepszym przykładem. W 2011 r. w Jasionowie pod Brzozowem otworzyła firmę „Ciacho” i do dzisiaj piecze wyśmienite babeczki. I nie tylko babeczki.
Kulinarna "Majówka pod Jaworem"
W niedzielę, 29 maja br. w Zespole Pałacowo-Parkowym w Hadlach Szklarskich (gm. Jawornik Polski) odbyła się pierwsza „Majówka pod Jaworem” czyli Regionalny Przegląd Zespołów Śpiewaczych i Tradycyjnych Potraw. Uczestniczyło w nim 13 zespołów śpiewaczych i sześć grup z jadłem regionalnym.
Dzień Dziecka za pasem, a i wakacje przed nami
Kawiarnia-Cukiernia „Słodki Domek” w Lesku to wizytówka działającej od 1970 r. Piekarni-Cukierni „Szelców”, założonej przez Andrzeja Szelca. Produkowane tu słodkości opierają się na rodzimych recepturach. Kawiarnia-Cukiernia oferuje więc własne wyroby cukiernicze, koktajle i desery. Niezapomniane są także oryginalne smaki rzemieślniczych lodów własnej produkcji, według sprawdzonych receptur i na dobrych składnikach.
Podkarpackie to brzmi dumnie
W Starzawie (gm. Stubno) w tamtejszym Gospodarstwie Rybackim rozpoczął kilka tygodni temu działalność gigant grill jakich w Polsce niewiele. Ale o tym już było, teraz o sąsiadującej z nim budowli, wyjętej jakby z innego świata, tuż obok stawu z przednimi karpiami do samodzielnego łowienia.
W niedzielę, 29 maja br., Wójt Gminy wraz ze Stowarzyszeniem Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik” z Jawornika polskiego zaprasza do wsi Hadle Szklarskie (gm. Jawronik Polski) na imprezę kulturalno-kulinarną pod nazwą „Majówka pod Jaworem” – Regionalny Przegląd Zespołów Śpiewaczych i Tradycyjnych Potraw, która przywraca dawne zwyczaje i tradycje.
W Kolbuszowej kapuściane gotowanie
W sobotę, 28 maja br., w godz. 11.00-14.00 w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej rozpocznie się kolejny cykl zajęć, na które czekają smakosze oraz amatorzy gotowania. Tegoroczną kuchenną bohaterką będzie kapusta, ponieważ obok ziemniaków, kaszy i grochu jest jednym z podstawowych składników lasowiackich potraw.
Na odbywającym się w niedzielę Konkursie kulinarnym "Tradycyjne Potrawy Ziemi Lubaczowskiej" w miejscowości Wielkie Oczy jury przetestowało propozycje kulinarne 16 zespołów Kół Gospodyń Wiejskich.
Gazdówka z tradycją w garnku
W Gościńcu Dębowa Gazdówka we wsi Łodyna (gm. Ustrzyki Dolne) przygotowują dania oparte o receptury dawnych mieszkańców tych terenów: Łemków i Bojków. Tak więc w menu królują przepisy kuchni regionalnej i potrawy z czasów Galicji.
Magia miejsca, miejsce magiczne
Gospodarstwo Rybackie w Starzawa posiada długoletnią tradycję sięgającą 1929 r. Położone jest ono na terenie gminy Stubno, tuż przy granicy z Ukrainą, w odległości 25 km od Przemyśla. Od niedawna zaczęła tu działać smażalnia ryb, ale wygląda jak: „królewska” smażalnia, wspaniale zaprojektowana z jednym z największych grillów w Polsce.
Hotel Carpatia Bieszczadzki Gościniec w Smereku to kameralny obiekt, położony przy „pętli bieszczadzkiej”, z 27 indywidualnie urządzonymi pokojami. W usytuowanej na parterze karczmie ściany ozdobiono malowidłami i wprowadzono drewniane belki stylizując ją na dawną karczmę. Solidne stoły i krzesła z drewna dopełniają to wrażenie.