W niedzielę, 10 lipca br., w Medyni Głogowskiej odbył się wojewódzki finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, organizowany przez Urząd Marszałkowski. Udział wzięło kilkudziesięciu wystawców z całego województwa podkarpackiego.
W kategorii produkt pochodzenia zwierzęcego:
I miejsce Anna Surmacz-Kałamarz za szynkę w rozmarynie,
I miejsce Elżbieta Macioch z Koła Gospodyń Wiejskich w Kamionce Kolonii za kaszankę za kaszankę na słomie gryczanej.
W kategorii produkt mleczny:
I miejsce Bożena Wisła za ser podpuszczkowy z nutą leśną,
I miejsce Leda Ser (Leszek i Danuta Jakimowicz) za ser domowy krowicki.
W kategorii produkty i przetwory pochodzenia roślinnego:
I miejsce Janina Czaban za jagodę czerwoną (brusznicę) z gruszką,
w podkategorii produkty zbożowe – Kazimiera Ożóg z KGW Medynia Głogowska,
w podkategorii produkty cukiernicze – Baszpol Adam Bała za ciasteczka owsiane.
W kategorii napój regionalny:
w podkategorii napoje bezalkoholowe – Dorota Szalwa za kwas chlebowy,
w podkategorii napoje alkoholowe – Winnica Mazurek za wino regionalne Mazurek.
W kategorii inny produkt tradycyjny:
- KGW z Horyńca Zdroju za pierogi ze serem i łobodą (lebiodą),
- KGW Długie za farsz na pierogi niedźwiedzie.
Nominację do „Perły” otrzymali
- Leokadia Gugała z Chwałowic za chleb chwałowski,
- KGW Krzeszów za farsz do pierogów z dudami,
- Krystyna Żuczek z Nockowej za siemieniaki orzechowe,
- Taurus z Pilzna za gołąbki pilzneńskie,
- KGW z Rudy Różanieckiej za karpia Rudy Różanieckiej.