Aktualności

Restauracja Hotelu "Szelców" w Lesku

  • 14-07-2016
Kociołek z połoniny
Kociołek z połoniny
Warenyki ze skwarkami
Warenyki ze skwarkami
Duszone żeberka podane na stolnikach
Duszone żeberka podane na...

Pierwsze przyjęcie zorganizowane tu zostało w kwietniu 2007 r. Jej właściciele, rodzina Szelców, często podkreślają, że od ich restauracji tak naprawdę zaczynają się Bieszczady. W menu królują dania kuchni polskiej i regionalnej. Polecany jest szczególnie Kociołek z połoniny czyli - o charakterystycznym smaku i aromacie - gulasz z udźca baraniego duszonego w białym winie i cebuli z dodatkiem wędzonych śliwek. 
Bardzo popularnym daniem w tym regionie były kiedyś, dostępne w restauracji, warenyki ze skwarkami (pierogi z mąki razowej nadziewane farszem z ziemniaków, białego sera i boczku). Podobnie duszone żeberka podane na stolnikach (gołąbkach z tartych ziemniaków i kaszy), fuczki (smażone racuszki z pokrojoną kapustą) czy hreczanyki (smażone kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa mielonego). Uznaniem cieszy się żur w chlebie, schab przekładany boczkiem i grzybami, podawany na zapiekance z kaszy gryczanej oraz polędwiczka wieprzowa opiekana na grillu z grzybami duszonymi w śmietanie. 
Goście podkreślają jakość serwowanych na deser wypieków, jak w domu, które powstają w Piekarni-Cukierni „Szelców” w Lesku. Świeży pstrąg przywożony jest z odległego o 5 km stawu, a współpraca z lokalnymi producentami jest dewizą właścicieli firmy.


38-600 Lesko, ul. Piłsudskiego 37, czynna codziennie 12.00–21.00
+48 13 469 60 80, +48 665 488 688, rest.szelc@wp.pl, www.szelc.eu

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION