Aktualności

Czy przestaniemy od września wędzić?

  • 22-04-2014
W środę, 23 kwietnia br. w PODR w Boguchwale odbędzie się seminarium na temat „Tradycyjne metody wędzenia w świetle obowiązujących przepisów Komisji Europejskiej”. prowadzone przez prof. dr. hab. inż. Władysława Migdała z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych. Udział w spotkaniu zapowiedzieli również Wojewódzki Lekarz Weterynarii dr n. wet. Mirosław Welza oraz Marszałek Województwa Podkarpackiego Władysław Ortyl.

Poniedziałek Wielkanocny

  • 21-04-2014
Ostatni dzień świąt wielkanocnych, nazywany także śmigusem lub lejkiem. W tym dniu od wczesnego rana oblewano się wodą. M. Marczak pisał: „Oblewają jedni drugich, oblewa gospodarz gospodynię, aby się groch rodził, oblewa się dzieci, aby rosły, dorosłych, aby nie chorowali”. Jednak najczęściej chłopcy oblewali dziewczęta, by pokazać im w ten sposób życzliwość oraz zainteresowanie, czasem też przyspieszyć zamążpójście.

Na stół wielkanocny

  • 20-04-2014
Nieodzownym symbolem Wielkanocy jest stół, przy nim spotyka się rodzina. Wszystko, co na nim stawiamy, zakorzenione jest w tradycji. Śniadanie wielkanocne w każdym domu zawsze miało charakter niezwykle uroczysty, a posiłki były obfite, pełne radości i symboliki nowego życia.

Śniadanie Wielkanocne wersji bardzo bogatej

  • 20-04-2014
Taką propozycję kulinarną ma dla smakoszy tradycyjnego jadła, z elementami kuchni bieszczadzko-bojkowskiej, Zajazd Pod Caryńską w Ustrzykach Górnych. Dla takiej uczty poszczenia trzeba było zacząć już w czwartek.

Z Mielca do Krakowa

  • 19-04-2014
Podkarpacka, a konkretnie mielecka, Piekarnia Chleb z Pieca szturmem zawojowuje Małopolskę. Po uruchomieniu wysp sprzedaży w galeriach w Nowym Sączu i Tarnowie kolej przyszła na Kraków. Pieczywo można już kupować w Bacówce mieszczącej się przy ul. Bonifrackiej 1 (na Kazimierzu). A od kilku dni na Starym Kleparzu można zjeść fantastyczne wypieki z mieleckiej piekarni. A co sprzedają z takim sukcesem? Zobaczcie sami.

Smakowite pomysły Arkadiusza Wejera

  • 18-04-2014
Już niebawem w karcie dań Restauracji Wesele Hotelu Bristol w Rzeszowie zagości jagnięcina, ziołowo-serowa panierka, tempurowany liść winorośli, żółte buraki, sos wiśniowy i jajko przepiórcze z czarnymi pieczonymi pomidorami. Czekamy na kolejne pomysły szefa kuchni Arkadiusza Wejera szlifując kubeczki smakowe.

Karczma Polska w Mielcu po rewolucji

  • 18-04-2014
Warto zobaczyć jak nie posiłkując się telewizyjnymi, kulinarnymi celebrytami można w sposób ciekawy doprowadzić do modernizacji wnętrza, rewitalizacji loga, wymyślić nowe menu. Jak chcecie przekonać się na własne oczy zapraszam do Restauracji Karczma Polska w Mielcu, można także internetowo: karczma-polska.pl.

Warsztaty karpackiej biżuterii koralikowej

  • 17-04-2014
Uniwersytet Ludowy Rzemiosła Artystycznego w Woli Sękowej zaprasza w dniach 25-27 kwietnia br. do wzięcia udziału w weekendowych warsztatach karpackiej biżuterii koralikowej. Program 20. godzinnych warsztatów obejmuje: wykonanie przez każdego z uczestników pierścionka (panie) bądź zawieszki (panowie) techniką mozaikową, pracę na krosnach do tkania koralikami - wykonanie bransoletki techniką, którą były wykonywane gerdany (męskie ozdoby koralikowe), wykonanie naszyjnika lub bransoletki według projektu uczestnika – technika siatkowa., projektowanie i wykonanie kolczyków.

Warsztaty koronki klockowej

  • 17-04-2014
Uniwersytet Ludowy Rzemiosła Artystycznego w Woli Sękowej zaprasza w dniach 25-27 kwietnia br. do wzięcia udziału w weekendowych warsztatach koronki klockowej. W programie: podstawowe sploty klockowe, koronka w kształcie koła, koronka w kształcie prostokąta, wykonanie koronki słowiańskiej pod okiem instruktorki Doroty Rzeźnikiewicz-Stawarz, mistrza koronkarstwa i haftu.

Kulinarne inspiracje wielkanocne w Łańcucie

  • 17-04-2014
Prawdziwy „kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata”. Pogoda nie przeszkadza nam jednak w świątecznych przygotowaniach. Jeśli szukacie kulinarnych inspiracji, mamy dla Was garść przepisów. Potrawy te gościły w łańcuckich domach sto lat temu. Co prawda nie wiemy jak smakowały, ale odpisy brzmią kusząco.
1  «««  223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION