Wysokoprocentowy (ponad 70%), wytrawny, napój alkoholowy, wypalanka , produkowana ze specjalnie dobranych śliwek węgierek. Do jednego z najbardziej znanych producentów śliwowicy w Krzeszowie zaliczyć należy Jerzego Łysikowskiego, którego wyroby znajdują uznanie na licznych imprezach promujących regionalne wyroby tradycyjne.
Twarożek ze słodkiego mleka na różne sposoby
Jakiego użyć mleka? Najlepsze jest oczywiście świeże od krowy, ale wiadomo nie każdy ma możliwość zakupu takiego mleka. W takim wypadku szukamy w sklepie mleka „świeżego”, koniecznie z informacją: pasteryzowane w niskiej temperaturze, ma ono krótki termin ważności.
Jak opisać smak cydru osobie, która go jeszcze nie próbowała?
Lekko musujący, delikatny w smaku, orzeźwiający, z jabłkowa nuta... Najważniejsze, żeby był schłodzony! Tak naprawdę jednak każdy cydr smakuje inaczej. Są cydry słabsze i mocniejsze, słodsze i bardziej wytrawne.
Dukla smakowała proziakiem
Impreza „Święto Chleba na Dukielszczyźnie”, która odbyła się w piątek 2 maja br., szczególnie mile zaskoczyła turystów, którzy w Majówkę postanowili odwiedzić to piękne – lecz trochę zaniedbane - miasteczko. Na rynku ustawiono kilkanaście straganów, na których swoje wyroby prezentowały i sprzedawały piekarnie, Koła Gospodyń Wiejskich, lokalni rzemieślnicy oraz gospodarstwa agroturystyczne - z terenu powiatu krośnieńskiego.
Z portretem cesarza przy ladzie
Karczma regionalna wpisała się już na stałe w krajobraz rynkowej zabudowy miasta. Usytuowana jest niedaleko od zamku mieszczącego Muzeum Ikon, galerię malarstwa Beksińskiego, galerię sztuki współczesnej oraz ceramiki pokuckiej. Po przeciwnej stronie Rynku sąsiaduje z XVII-wiecznym klasztorem franciszkanów. Otoczona kamienicami, po prawej stronie ma zabytkowy budynek dawnej CK Rady Powiatowej, a po lewej stary Ratusz.
Coraz bardziej lubimy sery kozie
Zdaniem ekspertów sprzedaż serów z mleka koziego będzie się rozwijać dynamicznie na poziomie minimum dwucyfrowym do 2018 r.
Prostota często podstawą dobrego smaku
Rosolisy - nasz podkarpacki powód do dumy
To wysokoprocentowe likiery o smakach: różanym, ziołowo-gorzkim i kawowym. Moc: 35% - 40%. Rosolisy były znane w Europie już w XIV w. Jako pierwsi zaczęli je wyrabiać Włosi, najpierw alchemicy, a później zakonnicy i likworyści. Alchemikom zawdzięczają rosolisy swoją nazwę, pochodzącą od łacińskiego określenia „ros Solis”, czyli rosa słoneczna. Nalewki te uważano nie tylko za przysmaki, ale i za lekarstwa. W Łańcucie rosolisy produkowane są od czasów Alfreda I hr. Potockiego. Obecnie w Polsce tylko Fabryka Wódek „Polmos Łańcut” posiada prawo ich wytwarzania. Receptury rosolisów stanowią tajemnicę firmy. Etykiety są wzorowane na XIX-wiecznych oryginałach, które można obejrzeć w należącym do spółki Muzeum Gorzelnictwa w Łańcucie.
Święto Paniagi w Rzeszowie
W sobotę, 3 maja br. w Rzeszowie już po raz jedenasty odbędzie się „Święto Paniagi” – impreza kulturalna organizowana przez Urząd Miasta Rzeszowa i Estradę Rzeszowską na ulicy 3-go Maja i al. Lubomirskich w Rzeszowie. Wśród szeregu występów szczególnie wart polecenia jest największy rzeszowski jarmark rękodzieła oraz żywności regionalnej i ekologicznej na straganach ustawionych w ciągu ul. 3 Maja oraz al. Lubomirskich w godz. 11.00 – 18.00.
Podkarpacki Jarmark Turystyczny w Przemyślu
W niedzielę 4 maja br. Przemyśl zaprasza mieszkańców i turystów do udziału w XI Podkarpackim Jarmarku Turystycznym. Impreza, która odbywa się na Zniesieniu jest tradycyjnym rozpoczęciem sezonu turystycznego.