Ostatni dzień świąt wielkanocnych, nazywany także śmigusem lub lejkiem. W tym dniu od wczesnego rana oblewano się wodą. M. Marczak pisał: „Oblewają jedni drugich, oblewa gospodarz gospodynię, aby się groch rodził, oblewa się dzieci, aby rosły, dorosłych, aby nie chorowali”. Jednak najczęściej chłopcy oblewali dziewczęta, by pokazać im w ten sposób życzliwość oraz zainteresowanie, czasem też przyspieszyć zamążpójście.
Nieodzownym symbolem Wielkanocy jest stół, przy nim spotyka się rodzina. Wszystko, co na nim stawiamy, zakorzenione jest w tradycji. Śniadanie wielkanocne w każdym domu zawsze miało charakter niezwykle uroczysty, a posiłki były obfite, pełne radości i symboliki nowego życia.
Śniadanie Wielkanocne wersji bardzo bogatej
Taką propozycję kulinarną ma dla smakoszy tradycyjnego jadła, z elementami kuchni bieszczadzko-bojkowskiej, Zajazd Pod Caryńską w Ustrzykach Górnych. Dla takiej uczty poszczenia trzeba było zacząć już w czwartek.
Podkarpacka, a konkretnie mielecka, Piekarnia Chleb z Pieca szturmem zawojowuje Małopolskę. Po uruchomieniu wysp sprzedaży w galeriach w Nowym Sączu i Tarnowie kolej przyszła na Kraków. Pieczywo można już kupować w Bacówce mieszczącej się przy ul. Bonifrackiej 1 (na Kazimierzu). A od kilku dni na Starym Kleparzu można zjeść fantastyczne wypieki z mieleckiej piekarni. A co sprzedają z takim sukcesem? Zobaczcie sami.
Smakowite pomysły Arkadiusza Wejera
Już niebawem w karcie dań Restauracji Wesele Hotelu Bristol w Rzeszowie zagości jagnięcina, ziołowo-serowa panierka, tempurowany liść winorośli, żółte buraki, sos wiśniowy i jajko przepiórcze z czarnymi pieczonymi pomidorami. Czekamy na kolejne pomysły szefa kuchni Arkadiusza Wejera szlifując kubeczki smakowe.
Karczma Polska w Mielcu po rewolucji
Warto zobaczyć jak nie posiłkując się telewizyjnymi, kulinarnymi celebrytami można w sposób ciekawy doprowadzić do modernizacji wnętrza, rewitalizacji loga, wymyślić nowe menu. Jak chcecie przekonać się na własne oczy zapraszam do Restauracji Karczma Polska w Mielcu, można także internetowo: karczma-polska.pl.
Warsztaty karpackiej biżuterii koralikowej
Uniwersytet Ludowy Rzemiosła Artystycznego w Woli Sękowej zaprasza w dniach 25-27 kwietnia br. do wzięcia udziału w weekendowych warsztatach karpackiej biżuterii koralikowej. Program 20. godzinnych warsztatów obejmuje: wykonanie przez każdego z uczestników pierścionka (panie) bądź zawieszki (panowie) techniką mozaikową, pracę na krosnach do tkania koralikami - wykonanie bransoletki techniką, którą były wykonywane gerdany (męskie ozdoby koralikowe), wykonanie naszyjnika lub bransoletki według projektu uczestnika – technika siatkowa., projektowanie i wykonanie kolczyków.
Warsztaty koronki klockowej
Uniwersytet Ludowy Rzemiosła Artystycznego w Woli Sękowej zaprasza w dniach 25-27 kwietnia br. do wzięcia udziału w weekendowych warsztatach koronki klockowej. W programie: podstawowe sploty klockowe, koronka w kształcie koła, koronka w kształcie prostokąta, wykonanie koronki słowiańskiej pod okiem instruktorki Doroty Rzeźnikiewicz-Stawarz, mistrza koronkarstwa i haftu.
Kulinarne inspiracje wielkanocne w Łańcucie
Prawdziwy „kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata”. Pogoda nie przeszkadza nam jednak w świątecznych przygotowaniach. Jeśli szukacie kulinarnych inspiracji, mamy dla Was garść przepisów. Potrawy te gościły w łańcuckich domach sto lat temu. Co prawda nie wiemy jak smakowały, ale odpisy brzmią kusząco.
Trzecie wiosenne warsztaty z 4handmade
W Piwnicy PodCieniami Muzeum Rzemiosła w Krośnie (Rynek 5) 23 kwietnia br. (środa) o godz. 17.00 rozpoczną się warsztaty dekorowania tkanin i… mydełka! Organizatorzy zapraszają do stworzenia własnych wymarzonych wzorów. Koszt udziału w imprezie 40 zł, zgłoszenia mailem sklep4hm@gmail.com lub telefonicznie 669 357 795.