Edukacja w gospodarstwie agroturystycznym
Idea utworzenia oraz początki funkcjonowania Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych były możliwe dzięki projektowi „Utworzenie Sieci Agroturystycznych Gospodarstw Edukacyjnych" realizowanego w 2011 r. przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie. Na terenie województwa podkarpackiego znajduje się osiem zagród edukacyjnych.
Zagrody edukacyjne oknem na dawną wieś
Dobiega końca finansowany przez Szwajcarię projekt popularyzujący zagrody edukacyjne. To miejsca, gdzie uczniowie mogą poznać dawne i współczesne życie wsi, produkcje i przetwórstwo żywności. Na Podkarpaciu taką działalność prowadzi osiem gospodarstw. Np. w zagrodzie Czesławy Zawadzkiej w Przychojcu koło Leżajska dzieci pieką podpłomyki i proziaki, poznają też zioła, uczą się robić kwiaty z bibuły i ozdoby ze słomy. W gospodarstwie Elżbiety Starzak z Cieplic w powiecie przeworskim młodzi ludzie zapoznają się z hodowla owiec i uczą wytwarzać ozdoby z wełny.
Taki archaiczny, taki pierwotny, taki smaczny
Kto? Co? Chleb na zakwasie wypiekany przez Karczmę Podkarpackie Jadło w Babicy. Można go zjeść na miejscu, można zamówić na imprezy. Tylko patrząc na niego mamy od razu przekonanie, czucie, że ocieramy się o pierwociny historii piekarnictwa. Żadnych kombinowanych, chemicznych spulchniaczy, ulepszaczy, poprawiaczy smaku.
Rumuńskie wina w DeliWine&Coffee
Wieczorny piątek upłynął szczególnie mile dla 20 osób, które odwiedziły sklep DeliWine&Coffee w Galerii Rzeszów i wzięły udział w degustacji. Mile bo choć trochę tłocznie, ale w wyjątkowej atmosferze mogli skupić się na smakowaniu rumuńskich win. Sommelierem był niezrównany Daniel Aniołowski, który z niezwykłą pasją i wiedzą opowiadał o serwowanych trunkach.
Na gulasz i tokajskie wina
W sobotę, 10 maja br. od godz. 19.00 w Kasztanowym Dworze, położonym w centrum Uzdrowiska Rymanów Zdrój w pobliżu Parku Zdrojowego, rozpoczynają się Dni Węgierskie. W ramach imprezy degustacja win i potraw węgierskich przy muzyce oczywiście węgierskiej.
W niedzielę wybierz się do Kańczugi
Targi Produktów Lokalnych LGD „Z Tradycją w Nowoczesność” odbędą się 11 maja br. (niedziela) o godz. 15.00 na placu przy Ośrodku Kultury Miasta i Gminy Kańczuga. Celem imprezy jest promocja produktów tradycyjnych, lokalnych, regionalnych, ekologicznych z zachowaniem dziedzictwa kulturowego regionu oraz osób i organizacji, które zajmują się produkcją takich wyrobów z terenu gmin Chłopice, Kańczuga, Pawłosiów, Pruchnik i Roźwienica. W programie m.in. degustacja produktów lokalnych, występy artystyczne i wokalne grup oraz zespołów ludowych, a na koniec zabawa taneczna.
Przygotowujemy Rzeszowską Noc Restauracji
Nie tak dawno uruchomiliśmy konferencją prasową informację o tworzeniu miejskiego szlaku w Rzeszowie, a już pierwsza wspólna z restauratorami inicjatywa – 17 maja br. (sobota) w Europejską Noc Muzeów „odpalamy” Rzeszowską Noc Restauracji. W kilkunastu, może ciut więcej, punktach gastronomicznych w mieście, w godzinach wieczorno-nocnych będzie można „pozwiedzać” także przybytki sztuki kulinarnej, wydając niewielkie pieniądze, np. 10 zł za przygotowaną porcję czegoś pysznego.
Powstał przewodnik kulinarny „Szlakiem dobrego smaku”. Prezentuje on 36 polskich produktów z unijnymi oznaczeniami plus jeden, który takie oznaczenie lada moment dostanie. Wśród nich dwa produkty z Podkarpackiego: fasola wrzawska i podkarpacki miód spadziowy.
Tradycja procentem pisana
Restauracja Gościniec w Rzeszowie (ul. Przemysłowa 3) zaprasza na nowe destylaty owocowe z tłoczni Maurer, które dołączyły do słynnej śliwowicy z Łącka. Charakteryzują się one doskonałym smakiem, świetnym balsamem i harmonią pomiędzy aromatami owocowymi a strukturą alkoholu 40-50%, Doskonale współgrają zarówno z mięsami, jak i deserem. Może warto spróbować?
Tworząc Rzeszowski Szlak Kulinarny zorganizujemy cztery warsztaty kulinarne. Ich celem będzie prezentacja lokalnych potraw, a poprowadzi je doświadczona w daniach kuchni regionalnej - Rzeszowianka z urodzenia - Jagna Niedzielska. Przepisy zaczerpnięte zostaną z wydanej w Rzeszowie w 1885 r. publikacji „Książka kucharska czyli jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych”. Poniżej tak wygląda reprint tej książki, który - dzięki staraniom regionalisty Marka Czarnoty i Urzędu Miasta Rzeszowa - ukazał się lat temu kilka.