Wielkanocne śniadanie, czyli bez czego Polacy nie wyobrażają sobie świąt
Aż 92 proc. badanych wskazało, że na ich wielkanocnym śniadaniu będzie królowała tradycyjna polska kuchnia – wynika z badań przeprowadzonych przez markę MOSSO. Najchętniej wybierane świąteczne potrawy to jajka z majonezem, barszcz biały oraz sałatka warzywna. Czterdziestodniowy okres postu, który wiązał się ze skromniejszym menu, nie tylko wyostrzył nasz smak, ale także podsycił ochotę na ulubione świąteczne potrawy. Z danych marki MOSSO wynika, że dla ponad 90 proc. Polaków wielkanocne śniadanie jest najważniejszym momentem, rozpoczynającym rodzinną Wielkanocna ucztę. Czym zatem, oprócz święconki, zastawiamy tradycyjny polski stół?
W sobotę, 12 kwietnia br., w Twierdzy (gm. Frysztak) odbyło się Spotkanie Wielkanocne podsumowujące działania projektu „Hand Made by Frysztak”, zrealizowanego przez Ziemię Frysztacką Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju. Jego celem była lokalna i ponadlokalna promocja frysztackiego rękodzieła, swojskiego jadła i rodzimej kultury ludowej. Na Spotkaniu można było również obejrzeć wystawę rękodzielniczych wyrobów lokalnych Ziemi Frysztackiej oraz posmakować wybornego jadła i wina.
Niwiskie pierogi z lasowiackiej tradycji
Na 1234 wyroby kulinarne lub produkty rolne na Liście Produktów Tradycyjnych województwo podkarpackie ma ich 158. Ostatnim wpisem były niwiskie pierogi z kapustą kiszoną, które zarejestrowała firma SOŁTYS Mariusza Potępy z Mielca, członek Klastra Podkarpackie Smaki.
Niwiski krupnik - tradycja ze smakiem
Na 1234 wyroby kulinarne lub produkty rolne na Liście Produktów Tradycyjnych województwo podkarpackie ma ich 158. Przedostatnim wpisem był niwiski krupnik, który zarejestrowała firma SOŁTYS Mariusza Potępy z Mielca, członek Klastra Podkarpackie Smaki.
Znowu kulinarnie najlepsi
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - z datą 28 marca br. - umieścił dwa kolejne dania z województwa podkarpackiego na Liście Produktów Tradycyjnych. W ten sposób z liczbą 158 produktów umocniliśmy jako region pozycję niekwestionowanego lidera. W sumie na Liście znajduje się już 1234 wyroby kulinarne lub produkty rolne. Szczęśliwą instytucją, która dokonała rejestracji jest firma SOŁTYS Mariusza Potępy z Mielca, członka Klastra Podkarpackie Smaki, która wpisała dwa swoje wyroby: niwiski krupnik oraz niwiskie pierogi z kapustą kiszoną.
Nauka gotowania i serwowania
Rusza nabór do udziału w bezpłatnych warsztatach kulinarnych „Kulinarnie w Łękach Górnych” które odbywać się będą w świetlicy wiejskiej w Łękach Górnych. Uczestnicy uczyć się będą nie tylko przygotowywania potraw, ale także zasad ich serwowania i nakrywania stołu. Nauka związana będzie ze sposobem przyrządzania tradycyjnych dla terenu gminy Pilzno potraw i wyrobów cukierniczych, a ich celem promowanie tradycji kulinarnych typowych dla regionu.
Tradycja Świąt w Smolniku
Gospodarze Gospodarstwa Agroturystycznego „Wilcza Jama” w Smolniku (na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki) przygotowali dla gości pakiety Wielkanocne, w których cenę wliczone są trzy noclegi (w terminie 18-21/04/2014) oraz całodzienne wyżywienie z dostępem do serwisu kawowego. Z racji Świąt Wielkanocnych posiłki podlegają tradycyjnemu rytuałowi zmian, a w ciągu dnia bierze się udział w szczególnych działaniach.
Szkolenia z uprawy winorośli i produkcji wina
„Podstawy uprawy winorośli i produkcji wina z elementami enoturystyki" - to temat przewodni tegorocznego szkolenia dla początkujących winiarzy, organizowanego przez Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia. Stowarzyszenie zaprasza chętnych do udziału w szkoleniu, które przeznaczone jest dla początkujących winiarzy i osób, które chciałyby nauczyć się, jak uprawiać winorośl i poprawnie zrobić wino. Zajęcia odbędą się 18 maja br. w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale k. Rzeszowa (ul. Tkaczowa 146), początek o godz. 10.00. Głównym prowadzącym będzie Roman Myśliwiec, prekursor polskiego winiarstwa, autor kilkunastu książek o tej tematyce. Przedstawi on wybrane zagadnienia z uprawy winorośli, powie, jak prawidłowo założyć i prowadzić winnicę i omówi podstawy wyrobu wina.
Wielkanocne jajko… piernikowe
Dzisiaj związek z tradycją, przypomnienie o wiosennym okresie Wielkiej Nocy, czasu oczekiwania na Wielka Zmianę, wykazują produkty, które odtaczają nas na co dzień, w sklepie, na półce. Takim też pomysłem jest wielkanocne jako, ale nie z czekolady tylko piernika, pokryte białym lukrem i kolorowym malunkiem z wiosennymi baziami.
Wielkanoc spędź po królewsku w Dubiecku
W okresie 17-21 kwietnia br. Hotel Zamek Dubiecko, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, przygotował wyjątkową ofertę pobytową. Cena pakietu obejmuje 4 noclegi (w cenie 3) w komfortowym pokoju ze śniadaniem, trzy obiadokolacje (w godz. 16.00-20.00). Goście hotelowi będą mogli wziąć udział w uroczystej liturgii Triduum Paschalnego w barokowym kościele karmelitów Bosych w Przemyślu (liturgia animowana chóralnie przez zespół Twoje Niebo). Czeka ich także wspólne szykowanie wielkanocnego koszyczka oraz wyjście do kościoła w Dubiecku w celu poświęcenia pokarmów. Uroczyste Wielkanocne śniadanie w formie bufetu świątecznych smakowitości odbędzie się 20 kwietnia (niedziela), w godz. 8.00-14.00.