O dawnej kuchni Rzeszowa słów kilka

Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, animator Rzeszowskiego Szlaku Kulinarnego, organizuje cztery biesiadne warsztaty kulinarne, które odbędą się w dniach 11-14 sierpnia br. (poniedziałek-czwartek) w godz. 11.00-13.00 w Restauracji Wesele i Restauracji Stary Browar Rzeszowski (Rynek 20-23).
Interaktywne warsztaty z możliwością degustacji potraw będą promować i prezentować sposoby przyrządzania rzeszowskich tradycyjnych dań, a poprowadzi je doświadczona w daniach kuchni regionalnej - pochodząca z Rzeszowa - Jagna Niedzielska (architekturakulinarna.pl). Warsztaty każdorazowo prezentować będą inne niż na poprzednich warsztatach dania rzeszowskie. Prowadząca, w trakcie przygotowywania potraw, zaangażuje widzów do pomocy w gotowaniu, jednocześnie tłumacząc uczestnikom historię potrawy oraz sposób jej przyrządzania.
W trakcie warsztatów przygotowane zostaną dania i potrawy zaczerpnięte z wydanej w 1885 r. przez J. Bobreckiego publikacji pt. „Książka kucharska czyli jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów…”
W trakcie warsztatów przygotowane zostaną klasyczne zestawy obiadowe z deserem charakterystyczne dla kuchni rzeszowskiej II połowy XIX wieku. Wybrano menu z podziałem na zupę, główne danie oraz deser:
1. Zupa chlebowa, zupa z ziół, chłodnik z malin na winie, zupa piwna z serem
2. Smażona wątróbka gęsia, Mostek cielęcy z agrestem lub innymi owocami, Makaron z szynką, Krokiety z makaronu.
3. Pianka gorąca z jabłek, Śliwki smażone, Krem z biszkoptów, Szmorn z bułek i rodzynkami.
W trakcie warsztatów w tzw. międzyczasie będą przygotowywane jeszcze małe dodatki jak kartofle z majerankiem, krem chrzanowy itp.
Rzeszowska kuchnia jest coraz modniejsza, a potrawy tradycyjne są chętnie poszukiwane przez smakoszy. Widoczne jest zapotrzebowanie na żywność opartą na tradycyjnych uprawach i hodowlach, przygotowywaną zgodnie z dawnymi recepturami.