Polecana kulinarna perełka

Karczma Podkarpackie Jadło w Babicy, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, mieści się w budynku dawnego młyna zbudowanego w 1936 r., stojącego tuż przy trasie krajowej nr 9 biegnącej z Rzeszowa na Krosno i Barwinek. Jej wnętrze utrzymane jest w prostym, ludowym stylu. Wypełniają go stare, ale pieczołowicie odnowione, przedmioty codziennego użytku m.in., maselniczki, tarki do prania, cepy, dzieże, a nawet zawieszony u sufitu stuletni wóz drabiniasty.
Od pewnego czasu karczma ma nowego szefa kuchni, którym został Andrzej Mosiak z Łańcuta. To ceniony kucharz, który doświadczenie zdobywał w takich miejscach jak Arłamów, Tarnawa Niżna, Hotel Łańcut, a także w restauracjach poza naszym województwem i zagranicą.
Nowy szef kuchni już odmienił menu babickiej karczmy. Pojawiła się w nim m.in. zupa rybna, parzybroda, a flagowe danie, czyli żurek przygotowywany jest teraz nie na zakwasie, ale na maślance. Nowością jest także deska różnego rodzaju mięs pieczystych przygotowywanych na miejscu, np. schab po zbójnicku, kindziuk, pieczeń drwala czy boczek faszerowany. Kilogram tych specjałów można kupić – także na wynos – w cenie 35 zł. Atrakcją są również pierogi opiekane w kilku smakach: z kapustą i grzybami, ruskie ze skwarkami, z mięsem oraz z kaszą gryczaną i gulaszem.
Na zdjęciu od lewej: Krzysztof Bocheński, współwłaściciel lokalu oraz Andrzej Mosiak, szef kuchni.