Twaróg
Składniki i wykonanie: Świeże mleko zakwasić 2-3 łyżkami serwatki. Odstawić do ciepłego pomieszczenia na ok. 1,5 doby.
Syrnyk
Składniki: 500 g świeżego sera, śmietany, soli, 5 żółtek, 300 g cukru, tary chleb
Ser żółty domowy
Składniki: 1 litr mleka, 1 kg sera białego, 10 dag masła, 2 żółtka, półtora łyżeczki octu, półtora łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody
Ser Wielkanocny
Składniki: 30 jaj, 1,5 litra mleka, sól
Ser smażony
Składniki: 1 kg sera białego, 1 litr słodkiego mleka, 2 jajka 10 dag masła, sól, kminek
Ser smażony
Składniki i wykonanie: Ser świeży, uważać żeby nie był przegrzany, zalać gotującym mlekiem, trzymać na gorącej kuchni aż się równo rozkruszy, a z mleka zrobi się serwatka.
Ser solony z beczki
Wykonanie: Biały twaróg mocno osolić i mocno ubić w beczce. Może być przechowywany i spożywany przez całą zimę.