Wyroby mleczne

Twaróg

Składniki i wykonanie: Świeże mleko zakwasić 2-3 łyżkami serwatki. Odstawić do ciepłego pomieszczenia na ok. 1,5 doby.

Syrnyk

Składniki: 500 g świeżego sera, śmietany, soli, 5 żółtek, 300 g cukru, tary chleb

Ser żółty domowy

Składniki: 1 litr mleka, 1 kg sera białego, 10 dag masła, 2 żółtka, półtora łyżeczki octu, półtora łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody

Ser Wielkanocny

Składniki: 30 jaj, 1,5 litra mleka, sól

Ser smażony

Składniki: 1 kg sera białego, 1 litr słodkiego mleka, 2 jajka 10 dag masła, sól, kminek

Ser smażony

Składniki i wykonanie: Ser świeży, uważać żeby nie był przegrzany, zalać gotującym mlekiem, trzymać na gorącej kuchni aż się równo rozkruszy, a z mleka zrobi się serwatka.

Ser solony z beczki

Wykonanie: Biały twaróg mocno osolić i mocno ubić w beczce. Może być przechowywany i spożywany przez całą zimę.
1 | 2 | 3  »»»  
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION