Smakowaliśmy dziedzictwo Kresów przez wiele dni
Były projekcje filmów dokumentalnych, koncerty i prezentacje multimedialne, występy, ale zwieńczeniem tego „kresowego” szaleństwa była niedzielna impreza w Kresowej osadzie w Baszni Dolnej.
Jedzmy więcej ryb, wspierajmy hodowców
Jedzmy więcej ryb! – zalecają eksperci FAO i WHO, a naukowcy z SGGW wspierają to zalecenie. Jedzmy dwa razy tyle co obecnie, bowiem z zaledwie 12 kg zjadanymi przez statystycznego Polaka, wleczemy się w ogonie Europy.
Pomysłów na produkty z derenia coraz więcej
Gdy kilka miesięcy temu Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, od lat zajmujące się promocją tradycyjnej żywności w Podkarpackiem zaproponowało, aby owoc derenia uznać za symbol kresowej tradycji naszego regionu, nie spodziewaliśmy się takiego odzewu.
W niedzielę, 6 sierpnia br., widzowie TVP3 Rzeszów będą mogli zobaczyć relację z Festiwalu Dziedzictwa Kresów zorganizowanego w kilku miejscowościach Ziemi Lubaczowskiej i Południowego Roztocza.
Zarząd Stowarzyszenia PRO CARPATHIA informuje, że w dniu 4 sierpnia 2017 roku nastąpiło podpisanie Umowy na realizację operacji „75 Podkarpackich Smaków. Katalog Wytwórców Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych” realizowanej w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach PROW na lata 2014-2020.
Korzenie tradycji Bieszczadów
W Niedzielę, 6 sierpnia br. w Zatwarnica (gm. Lutowiska) odbędzie się IX Kiermasz Bojkowski.
Pod patronatem św. Dominika
Sobota-niedziela 2017.08.05-06 w Tarnobrzegu XIX Jarmark Dominikański.
XVII edycja Święta Chleba „Od Ziarenka Do Bochenka” w Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych w dniach 5-6 sierpnia br.
Z komentarze Attila Petreny z Egeru
W niedzielę, 20 sierpnia br., w godz. 18.00-23.00 w Restauracji Naftaya w Krośnie odbędzie się uroczysta kolacja złożona z wyszukanych dań przygotowanych przez Szefów Kuchni Restauracji w Hotelu Nafta Krosno.
Tajemnicza Ferula z dobrym smakiem
Smacznie, klimatycznie i niepowtarzalnie! To jedno z haseł promujących Restaurację Ferula zlokalizowana w efektownym ośrodku spa w Radawie k. Jarosławia – w Bacówce.