KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 21 Października 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Aktualności

Smakowaliśmy dziedzictwo Kresów przez wiele dni

  • 07-08-2017
Komisja jurorów ocenia konkursowe dania
Komisja jurorów ocenia konkursowe...
I miejsce Stowarzyszenie „Kobiety Razem w Sobiecinie” za gołąbki z kaszy jaglanej z maczanką
I miejsce Stowarzyszenie...
II miejsce KGW Krowica Lasowa za jagnięcinę ze smażoną kapustą i ziemniakami
II miejsce KGW Krowica Lasowa za...
III miejsce dla KGW nr 2 w Nowej Wsi za pasztet dworski, galicyjski z mięs mieszanych z borowikami
III miejsce dla KGW nr 2 w Nowej...
I miejsce wśród lokali przyznano Restauracji „Przysmaki tatarskie” z Supraśla za Fyrsztyk tatarski
I miejsce wśród lokali przyznano...

Były projekcje filmów dokumentalnych, koncerty i prezentacje multimedialne, występy, ale zwieńczeniem tego „kresowego” szaleństwa była niedzielna impreza w Kresowej osadzie w Baszni Dolnej.


Finał wspaniałego przedsięwzięcia, w którym udział wzięło – jak szacują organizatorzy - ponad 20 tysięcy widzów. Na scenie amfiteatru zespoły z Polski i Białorusi wykonywały dawne piosenki lwowskie, wileńskie oraz inspirowane folklorem dawnych Kresów. Był również m.in. pokazy rękodzieła ludowego i kiermasz książek historycznych. Ale dla nas najciekawszy był konkurs potraw kresowych.

 

Smakowanie 45 zgłoszonych przez KGW i organizacje, a także 5 obiektów gastronomicznych potraw i dań zajęło ponad 2 godziny. W upale, w znoju, czteroosobowa ekipa jurorska pod szefostwem Mateusza Gesslera, kucharza i restauratora, jurora polskiej edycji programu TVN MasterChef Junior, w towarzystwie Mieczysława Czytajło z Krakowa, myśliwego i pasjonata kuchni i kresowych tradycji, Krzysztofa Zielińskiego z Rzeszowa, regionalisty i twórcy Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki oraz Henryka Dumina z Wrocławia, etnologa i badacza tradycji kulturowych podjęła decyzję przynając:

 

I miejsce Stowarzyszeniu „Kobiety Razem w Sobiecinie” za gołąbki z kaszy jaglanej z maczanką,

II miejsce KGW Krowica Lasowa za jagnięcinę ze smażoną kapustą i ziemniakami,

III miejsce KGW nr 2 w Nowej Wsi (gm. Trzebownisko) za pasztet dworski, galicyjski z mięs mieszanych z borowikami.

 

Z kolei z obiektów gastronomicznych doceniono i przyznano: I miejsce dla Restauracji „Przysmaki tatarskie” z Supraśla za Fyrsztyk tatarski, a wyróżniono Spółdzielnię socjalną „wspólna” za przygotowany miks kresowych pierogów m.in. Szwaby.


Na pierwszym zdjęciu: Trudy i znoje komisji jurorskiej. Od lewej siedzą: Krzysztof Zieliński z Rzeszowa, regionalista i twórca Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki; Mateusz Gessler, kucharz i restaurator, juror polskiej edycji programu TVN MasterChef Junior, Mieczysław Czytajło z Krakowa, myśliwy i pasjonat kuchni i kresowych tradycji oraz Henryk Dumin z Wrocławia, etnolog i badacza tradycji kulturowych.



BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION