Metoda tłoczenia na zimno jest najstarszą naturalną metodą pozyskiwania oleju. Polega ona na wyciskaniu oleju przy użyciu pras ślimakowych, bez filtrowania, ekstrakcji i rafinacji.
Hotel Carpatia Bieszczadzki Gościniec w miejscowości Smerek (gm. Cisna) to kameralny obiekt, położony przy „pętli bieszczadzkiej”, z 27 indywidualnie urządzonymi pokojami.
Właśnie się zaczął sezon ogórkowy i w Restauracji Gościniec Rzeszów pierwsze w tym roku ogórki małosolne czekają na gości.
Tu testuj kulinarnie Bieszczady
Znak firmowy właścicieli Karczmy przy Pensjonacie U Karnasów w Cisnej to solidne, duże dania po zjedzeniu których nie ma szansy największy głód.
Jarosław dobrymi ciastkami stoi
Fabryka Pieczywa Cukierniczego „SAN”-Pajda sp. w Jarosławiu tradycja swoich wyrobów sięga XIX wieku.
Centrum kolbuszowskich smaków
Restauracja C.K. Galicja w Kolbuszowa znajduje się w sąsiedztwie kolbuszowskiego Rynku. Potrawy przygotowywane są na podstawie receptur zaczerpniętych z tradycji regionu.
Agroturystyka inna niż wszystkie
W Gościńcu Dębowa Gazdówka – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - we wsi Łodyna Joannie Mrowieckiej udało się stworzyć miejsce klimatyczne.
Muzeum i kawiarnia w jednym
Kawiarnia Młyn w Ustrzykach Dolnych łączy w sobie dwie funkcje. Pierwsza to ekspozycja urządzeń znajdująca się w budynku dawnego młyna parowego. A w przybudówce do tego gmachu kryje się miejsce oferujące dania kuchni regionalnej, w dużym stopniu oparte o motyw przewodni Muzeum – na mące.
Serowe eldorado w Starym Siole
Jesteście w Wysokich Bieszczadach, mijacie tabliczkę z napisem Wetlina i szukacie miejsca na spokojne pojedzenie. Po drodze widzicie znak informacyjny Gościniec w Starym Siole.
Nasze najlepsze – po prostu proziaki
Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. W Podkarpackiem mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat.