Aktualności

W klimacie czekolado-świątecznym

  • 09-04-2014
„Malutka” pisanka z czekolady do koszyka. Waży 45 kg, jest ręcznie rzeźbiona i oczywiście – jak widać na zdjęciu - także ręcznie malowana. Funkcję mistrza ceremonii pełni Edyta Biedroń z Wytwórni Ciast i Lodów „Santos” z Krościenka Wyżnego k. Krosna (członka Klastra Podkarpackie Smaki). I tam właśnie powstało to arcydzieło.

Palmy, wycinanki, kwiaty...

  • 09-04-2014
W sobotę 12 kwietnia, w skansenie w Kolbuszowej odbędą się warsztaty z cyklu „Do ETNOdzieła!”. Zajęcia odbędą się w sali warsztatowej dawnej szkoły w parku etnograficznym w godz. 11.00-13.00. Koszt 15 zł/osoba.

Pisankowe rękodzieło

  • 08-04-2014
Warsztaty zdobienia pisanek tradycyjną metodą batikową pod okiem fachowców. Kiedy i gdzie? 11 kwietnia br. (piątek) w siedzibie Muzeum Etnograficznego im. F. Kotuli w Rzeszowie (Rynek 6), w godz. 11.30-13.00 i 14.00- 15.30. Koszt udziału 9 zł od osoby. Osoby zainteresowane powinny zgłosić chęci udziału w warsztatach do 9 kwietnia br. te. 17 862 02 17. Uczestnicy warsztatów muszą przynieść ze sobą trzy, ugotowane na twardo jaja (po trzy jajka dla jednej osoby).

Mieleckie czekadełko marzeń

  • 08-04-2014
Kilka dni temu prezentowana była na stronie idea czekadełek czyli delikatnych przystawek, które otrzymuje klient czekając na właściwe danie główne. W Karczmie Polskiej w Mielcu serwowane jest coś, co można uznać za klasyczne podkarpackie czekadełko. Na niewielkim talerzyku, ładnie ułożone leżą obok siebie: gałki smalcu ze skwarkami, pocięte w słupki kiszone ogórki, masełko z czosnkiem, a do tego kromki razowego chleba i świeżutkie, jeszcze ciepłe proziaki.

Źródła kultury ludowej Puszczy Sandomierskiej

  • 08-04-2014
Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej rozpoczęło realizację projektu „Źródła kultury ludowej Puszczy Sandomierskiej”. Jego głównym celem jest publikacja i popularyzacja wyników kilkuletnich badań terenowych nad zachowanymi przejawami tradycyjnej kultury oraz jej współczesnymi przemianami, prowadzonymi na terenie dawnej Puszczy Sandomierskiej, zamieszkałej przez grupę etnograficzną Lasowiaków.

„Zioła w karpackiej tradycji”

  • 07-04-2014
Zapraszamy na ciekawy film dotyczący roli dziko występujących roślin w kulturze. Zostanie on wyemitowany 8 kwietnia br. (wtorek) o godz. 19.45 na antenie Telewizji Rzeszów. Film „Zioła w karpackiej tradycji” został wyprodukowany przez TVP Rzeszów na zlecenie Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, jako jedno z działań w projekcie „Traditional and wild”. Kolejna emisja filmu 21 kwietnia br. (Lany Poniedziałek) o godz. 17.35.

Proste, dobre i… fotogeniczne

  • 07-04-2014
Klasyczny zestaw dań z południa Podkarpackiego, dawniej często goszczących na łemkowskich stołach. Można je pokosztować w Karczmie Karpackie Jadło w Sanoku, tutaj też odbyła się mała sesja zdjęciowa.

Kiermasz Wielkanocny w Nisku

  • 07-04-2014
Burmistrz Gminy i Miasta Nisko oraz Ośrodek Pomocy Społecznej w Nisku oraz Niżniańskie Centrum Kultury „Sokół” zapraszają 8 kwietnia br. (wtorek) od godz. 13.00 na Kiermasz Wielkanocny, na którym będzie można kupić kartki świąteczne, stroiki, palmy wielkanocne, a także smaczny żur wielkanocny. Impreza odbędzie się na Dużych Plantach.

Impreza dla jaj

  • 07-04-2014
Ośrodek Kultury zaprasza na wspólne malowanie jaj metodą tradycyjną przez artystów ludowych oraz panie z KGW z gminy Dukla. Impreza odbędzie się 7 kwietnia br. (poniedziałek) o godz. 16.00 w Ośrodku Kultury (ul. Kościuszki 4). Uczestnicy muszą zabrać ze sobą jajka i potrzebne przybory.

Artysta Frasobliwy

  • 06-04-2014
W Muzeum w Przeworsku 6 kwietnia br. (niedziela) o godz. 17.00 otwarcie wystawy pt. „Artysta Frasobliwy: rzeźby i drzeworyty Jędrzeja Wawry” w Galerii „Magnez”.
1  «««  228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION