W klimacie czekolado-świątecznym
„Malutka” pisanka z czekolady do koszyka. Waży 45 kg, jest ręcznie rzeźbiona i oczywiście – jak widać na zdjęciu - także ręcznie malowana. Funkcję mistrza ceremonii pełni Edyta Biedroń z Wytwórni Ciast i Lodów „Santos” z Krościenka Wyżnego k. Krosna (członka Klastra Podkarpackie Smaki). I tam właśnie powstało to arcydzieło.
Palmy, wycinanki, kwiaty...
W sobotę 12 kwietnia, w skansenie w Kolbuszowej odbędą się warsztaty z cyklu „Do ETNOdzieła!”. Zajęcia odbędą się w sali warsztatowej dawnej szkoły w parku etnograficznym w godz. 11.00-13.00. Koszt 15 zł/osoba.
Warsztaty zdobienia pisanek tradycyjną metodą batikową pod okiem fachowców. Kiedy i gdzie? 11 kwietnia br. (piątek) w siedzibie Muzeum Etnograficznego im. F. Kotuli w Rzeszowie (Rynek 6), w godz. 11.30-13.00 i 14.00- 15.30. Koszt udziału 9 zł od osoby. Osoby zainteresowane powinny zgłosić chęci udziału w warsztatach do 9 kwietnia br. te. 17 862 02 17. Uczestnicy warsztatów muszą przynieść ze sobą trzy, ugotowane na twardo jaja (po trzy jajka dla jednej osoby).
Mieleckie czekadełko marzeń
Kilka dni temu prezentowana była na stronie idea czekadełek czyli delikatnych przystawek, które otrzymuje klient czekając na właściwe danie główne. W Karczmie Polskiej w Mielcu serwowane jest coś, co można uznać za klasyczne podkarpackie czekadełko. Na niewielkim talerzyku, ładnie ułożone leżą obok siebie: gałki smalcu ze skwarkami, pocięte w słupki kiszone ogórki, masełko z czosnkiem, a do tego kromki razowego chleba i świeżutkie, jeszcze ciepłe proziaki.
Źródła kultury ludowej Puszczy Sandomierskiej
Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej rozpoczęło realizację projektu „Źródła kultury ludowej Puszczy Sandomierskiej”. Jego głównym celem jest publikacja i popularyzacja wyników kilkuletnich badań terenowych nad zachowanymi przejawami tradycyjnej kultury oraz jej współczesnymi przemianami, prowadzonymi na terenie dawnej Puszczy Sandomierskiej, zamieszkałej przez grupę etnograficzną Lasowiaków.
„Zioła w karpackiej tradycji”
Zapraszamy na ciekawy film dotyczący roli dziko występujących roślin w kulturze. Zostanie on wyemitowany 8 kwietnia br. (wtorek) o godz. 19.45 na antenie Telewizji Rzeszów. Film „Zioła w karpackiej tradycji” został wyprodukowany przez TVP Rzeszów na zlecenie Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, jako jedno z działań w projekcie „Traditional and wild”. Kolejna emisja filmu 21 kwietnia br. (Lany Poniedziałek) o godz. 17.35.
Proste, dobre i… fotogeniczne
Klasyczny zestaw dań z południa Podkarpackiego, dawniej często goszczących na łemkowskich stołach. Można je pokosztować w Karczmie Karpackie Jadło w Sanoku, tutaj też odbyła się mała sesja zdjęciowa.
Kiermasz Wielkanocny w Nisku
Burmistrz Gminy i Miasta Nisko oraz Ośrodek Pomocy Społecznej w Nisku oraz Niżniańskie Centrum Kultury „Sokół” zapraszają 8 kwietnia br. (wtorek) od godz. 13.00 na Kiermasz Wielkanocny, na którym będzie można kupić kartki świąteczne, stroiki, palmy wielkanocne, a także smaczny żur wielkanocny. Impreza odbędzie się na Dużych Plantach.
Ośrodek Kultury zaprasza na wspólne malowanie jaj metodą tradycyjną przez artystów ludowych oraz panie z KGW z gminy Dukla. Impreza odbędzie się 7 kwietnia br. (poniedziałek) o godz. 16.00 w Ośrodku Kultury (ul. Kościuszki 4). Uczestnicy muszą zabrać ze sobą jajka i potrzebne przybory.
W Muzeum w Przeworsku 6 kwietnia br. (niedziela) o godz. 17.00 otwarcie wystawy pt. „Artysta Frasobliwy: rzeźby i drzeworyty Jędrzeja Wawry” w Galerii „Magnez”.