Potrawy wielkanocne na wynos

Jak wynika z ostatnich trendów w branży gastronomicznej, zapracowani Polacy coraz chętniej spędzają święta w restauracjach. Przy różnych okazjach specjalnych sięgają również po możliwość zamówienia cateringu w postaci gotowych przysmaków i potraw, odchodząc tym samym od tradycji długiego gotowania przed świętami.
Szereg restauracji i karczm z terenu województwa podkarpackiego organizuje śniadania i obiady wielkanocne na miejscu, w ramach „pakietów wielkanocnych”. Bez większych też problemów u części z nich można zamówić wyroby wędliniarskie, oparte o tradycję regionu i wysoką jakość surowca. O ofercie obiektów znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki: Gospodarstwie Agroturystycznego „Wilcza Jama” w Smolniku czy Restauracji U Schabińskiej w Jaśle oraz Hotelu i restauracji Zamek Dubiecko w Dubiecku już pisaliśmy. Warto też zerknąć na propozycje kulinarne Karczmy Jorgula z Nowej Dęby: barszczyk, królik duszony, karkówka z żurawiną, mazurek czy ciasto z wiśniami – jest w czym wybierać.