Aktualności

Gazdówka z tradycją w garnku

  • 22-05-2016
Zalewajka
Zalewajka
Hryczanyki
Hryczanyki
Fuczki
Fuczki

W Gościńcu Dębowa Gazdówka we wsi Łodyna (gm. Ustrzyki Dolne) przygotowują dania oparte o receptury dawnych mieszkańców tych terenów: Łemków i Bojków. Tak więc w menu królują przepisy kuchni regionalnej i potrawy z czasów Galicji.

Wprawdzie w zależności od pory roku oferują różne karty dań, ale na stałe znajdziecie takie specjały, jak: proziaki, opiekane oscypki z żurawiną, z zup kwaśnicę, kaszełynik (z kapusty kiszonej, chrzanem i śliwkami), soliankę, zalewajkę, barszcz ukraiński i żur, fuczki. Z dań głównych polecane są knysze, warenyki hryczane, hryczanyki, dziczyznę, żeberka, pstrąga w zielsku, pstrąga wędzonego i codziennie pieczony, domowy placek. Szczególne dobrze smakuje wiosenny czosnek niedźwiedzi w kolorowych sałatach z mleczowymi kaparami, rydze marynowane zbierane w okolicznych lasach, pstrągi ze stawu sąsiada czy miód z miejscowych pasiek. Pory posiłków dostosowane są do potrzeb gości pensjonatu. Po wcześniejszym uzgodnieniu można zamówić dania wegetariańskie.

W obiekcie usytuowana jest Chata Dymna przygotowana na biesiady przy ogniu czy grillu. Można na niej przygotować regionalne dania z mięs i ryb: pieczonych i wędzonych, ponadto pieczoną kiełbasę, karkówkę, szaszłyki czy pstrąga.

Gospodarstwo agroturystyczne posiada przyznany przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska Certyfikat Czysta Turystyka.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION