W niedzielę, 29 maja br. w Zespole Pałacowo-Parkowym w Hadlach Szklarskich (gm. Jawornik Polski) odbyła się pierwsza „Majówka pod jaworem” czyli Regionalny Przegląd Zespołów Śpiewaczych i Tradycyjnych Potraw. Uczestniczyło w nim 13 zespołów śpiewaczych i sześć grup z jadłem regionalnym.
Po degustacji potraw konkursowych, biorąc pod uwagę przyjęte kryteria czyli: zgodność z tradycją, wystrój stołu oraz smak prezentowanych potraw, jury podjęła decyzję o przyznaniu I nagrody dla Koła Gospodyń Wiejskich z Drohobyczki za walory smakowe pęcaku z „sadowiną” oraz strucli z suszonymi owocami.
Równorzędne wyróżnienia otrzymały:
- Stowarzyszenie Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik” z Jawornika Polskiego za ciekawy smak zupy z pęczakiem i grzybami,
- Koło Gospodyń Wiejskich z Pawłokomy za pozostający w pamięci na długo smak gołąbków z kaszy gryczanej z sosem grzybowym,
- Zespół „Majdaniacy” z Majdanu Sieniawskiego za idealne połączenie proporcji farszu z ciastem w pierogu z kaszą,
- Zespołu z Rożniatowa za pieróg z kaszy jaglanej z serem,
- Stowarzyszenia Przyjaciół Miejscowości Nienadowa za niezwykłe gołąbki z czterema rodzajami kasz.
Nagrody oraz wyróżnienia ufundowane zostały przez Stanisława Petynia, Wójta Gminy Jawornik Polski.