Aktualności

Muzeum niecodziennych smaków

  • 04-05-2018
Katarzyna Schabińska
Katarzyna Schabińska

Twórcami Muzeum Lizaka w Jaśle (Podkarpackie), jedynej tego typu placówki w kraju, są Katarzyna i Grzegorz Schabińscy, współwłaściciele zakładu Gran-Pik Liwocz w Jaśle, zajmującego się od 1955 r. - w tym samym miejscu od początku - produkcją lizaka i cukierków.

Do kilku pomieszczeń stuletniego budynku starej kaflarni przy ulicy Floriańskiej 56 (sąsiadującego z istniejącym już hotelem i restauracją) przeniesiono wysłużone, ale nadal sprawne urządzenia do produkcji lizaków z 50. i 60. letnim rodowodem wykorzystywane do dzisiaj w zakładach do przeróbki karmelu czy do pakowania lizaków. Dzieci mogą je dotykać, otwierać, czy też wprawiać w ruch.


Odwiedzając Muzeum Lizaka można również stworzyć autorski lizak według własnego pomysłu. Do dyspozycji mamy aromaty, barwniki, cukier i wszelkie inne dodatki. Na miejscu jest też instruktor, mistrz lizaków, który pomoże skomponować właściwy wygląd i smak. Dzieci mogą powąchać, dotknąć i posmakować różnego rodzaju cukrów, które są wykorzystywane do produkcji słodyczy. Główną atrakcją jest jednak możliwość zobaczenia z bliska całego procesu powstawania lizaka, a także bezpośredniego udziału w nim. Zwiedzanie całej ekspozycji trwa od 45 minut do 1,5 godziny.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION