Przemyśl: Dni Patrona Miasta św. Wincentego
Święto, które odbywa się w przestrzeni Rynku Starego Miasta, już na trwałe wpisało się na kartach kulturalnego kalendarza Przemyśla, gromadząc rzesze mieszkańców, turystów, artystów różnych dziedzin sztuki oraz wystawców.
XI Festiwal Smaków Regionalnych „Pierogi”
Gmina Tarnowiec, Gminny Ośrodek Kultury, koła gospodyń wiejskich oraz ochotnicze straże pożarne z gminy Tarnowiec po raz 11. zapraszają na Festiwal Smaków Regionalnych Pierogi, który odbędzie się 25 sierpnia br. na Stadionie Sportowym w Tarnowcu.
XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle
W ciągu dwóch dni weekendu, 24-25 sierpnia br., w Jaśle będzie można spotkać winiarzy prezentujących swoje wyroby, a także spróbować i porównać podkarpackie, polskie oraz zagraniczne wina.
Ostatnie spotkanie z cyklu „Co niedzielę w zagrodzie”
Najbliższa niedziela - 25 sierpnia br. - to ostatnie wakacyjne spotkanie z cyklu „Co niedzielę w zagrodzie”. Tradycyjnie Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza na warsztaty, pokazy, kiermasz rękodzieła i kuchnię regionalną.
Rzeszów dla Bohaterów '39
Akcja o charakterze patriotyczno-społecznym „Rzeszów dla Bohaterów '39” została zorganizowana przez Stowarzyszenie „Pod Skrzydłem Anioła” wraz z – jak na razie – trzema restauracjami w Rzeszowie i okolicy miasta w ramach podziękowania kombatantom i seniorom za trudy walki podczas II wojny światowej oraz konieczność bycia świadkami tej tak trudnej części naszej polskiej historii.
XVII Portius Festiwal „Batory węgrzynem płynie”
Kolejna edycja Portius Festiwalu (wcześniej pod nazwą Festiwal Win Węgierskich im. Portiusa w Krośnie) nawiązuje do bogatych staropolskich tradycji produkcji wina i handlu tym szlachetnym trunkiem oraz intensywnej wymiany handlowej i kulturalnej z Węgrami w XVI i XVII wieku. Zwiedzający mogą degustować wina, a także – przy okazji - poznawać tajniki winiarstwa.
Jarmark Jarosławski: Handel, Teatr, Muzyka
Historycy uważają, że w czasach staropolskich sierpniowy jarmark jarosławski był największym z ówczesnych zjazdów kupieckich w Rzeczpospolitej Obojga Narodów.
Ciasteczka z Baszpolu w e-sklepie Podkarpackie Smaki
W polskiej tradycji żywieniowej podstawą jest pieczywo, a szczególnie chleb tradycyjny, na zakwasie. Leś Adam Bała, szef spółki Baszpol i piekarni w Grzegorzówce koło Dylągówki, jako jeden z pierwszych w regionie zaczął wprowadzać do wyrobów mąkę orkiszową.
Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza w niedzielę, 18 sierpnia br., na cykl spotkań z tradycją lasowiacką i rzeszowską! Będą warsztaty, pokazy i wykłady, kiermasz rękodzieła i kuchnia tradycyjna oraz wiele innych atrakcji.
W skansenie o kulturze drewna
W niedzielę, 18 sierpnia br., Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku zaprasza do skansenu na cykliczną imprezę Karpaty Zaklęte w Drewnie.