KALENDARZ IMPREZ

, 18 Sierpnia 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Aktualności

Ciasteczka z Baszpolu w e-sklepie Podkarpackie Smaki

  • 12-08-2019

W polskiej tradycji żywieniowej podstawą jest pieczywo, a szczególnie chleb tradycyjny, na zakwasie. Leś Adam Bała, szef spółki Baszpol i piekarni w Grzegorzówce koło Dylągówki, jako jeden z pierwszych w regionie zaczął wprowadzać do wyrobów mąkę orkiszową. Od lat jest on jej wielkim entuzjastą i admiratorem produkcji z ziarna orkiszowego.

 

W Grzegorzówce wypieka się znany chleb orkiszowy na zakwasie. Dzięki fermentacji kwasu mlekowego ciasto nabiera wyjątkowych walorów odżywczych i zdrowotnych. Tak otrzymany chleb – podobnie jak dawne klasyczne wypieki w gospodarstwach wiejskich – zyskuje zarówno walory smakowe i zapachowe, jak też długą trwałość. Piekarnia w Grzegorzówce wytwarza pieczywo ekologiczne i tradycyjne bez polepszaczy i konserwantów, według rodzimych receptur: m.in. chleb żytni razowy na zakwasie i bułki razowe pszenne. Znane są także powstałe tam ciastka domowe orkiszowe ręcznie wyrabiane i ekologiczne ciastka orkiszowe kruche, tzw. „klawisze”.

Aromatyczne i świeże ciastka orkiszowe razowe z firmy Baszpol można zakupić w sklepie internetowym Podkarpackie Smaki.

 

https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/slodkosci/ciastka-orkiszowe-razowe-150-g-eko

 

https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/slodkosci/ciasteczka-domowe-klawisze-500g

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION