Kilka słów o piekarzach, chlebie i nie tylko
Chleb w tradycji polskiej był zawsze symbolem pomyślności i dostatku, gdyż nie dla wszystkich był codziennym pożywieniem. Biedniejsi mogli go jeść jedynie od święta. W przeszłości mówiono, że chleb to w domu włodarz, w pracy przyjaciel, w drodze towarzysz.
Obrońcy wędzonek zorganizowali się
28 stycznia br. w Ładnej koło Tarnowa odbyło się zebranie Komitetu Obrony Wędlin Wędzonych Tradycyjnie, w którym wzięli udział przedstawiciele 107 firm stosujących tradycyjne metody wędzenia wędlin z województwa podkarpackiego, małopolskiego i świętokrzyskiego.
Malarstwo Bigdy witane ze smakiem
Chaty skansenu z Markowej, zamek w Krasiczynie, bawiące się na brzegu Jeziora Tarnobrzeskiego dzieci, młodzi ludzie spacerujący po rzeszowskim deptaku, procesja z okazji Bożego Ciała, podkarpacka fauna i flora – tak swój region postrzega pochodzący z Mielca artysta malarz Stanisław Bigda.
Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje, może ulec jedynie zakwaszeniu, na przykład w kontakcie z ludzką śliną. W grobowcach faraonów znajdowano miód sprzed tysięcy lat wciąż nadający się do spożycia.
Po prostu przepisy Pani Luśki
Stowarzyszenie Kulturalne „Dębina” w Krościenku Wyżnym k. Krosna działa od 1998 r. Jednym z pomysłów tej organizacji na promocję lokalnego dziedzictwa kulturowego są wydawnictwa, z których jedno szczególnie mnie zainteresowało. Chodzi...
Gdzie można dobrze zjeść (18)
Kawiarnia Piwniczka w Ustrzykach Dolnych zajmuje - zgodnie z nazwą – podziemia kamienicy Rynek 17. Oferuje proste dania kuchni polskiej oparte na świeżych produktach. Stąd też w menu możemy znaleźć na przystawkę proziaki z masłem czosnkowym i chleb ze smalcem podawany z ogórkiem kiszonym...
Podobno przy tak młodym wieku, nie ma się co za bardzo tym faktem chwalić. Jednak, gdy dotyczy to organizacji pozarządowej, to już powód do lekkiej dumy chyba jednak jest.
W sobotę, 1 lutego br. czeka nas niezwykłe artystyczne wydarzenie w Grand Hotelu w Rzeszowie. Wieczór kuchni żydowskiej w artystycznej oprawie przedstawienia sztuki „Dybuk” w wykonaniu Teatru Przedmieście. Tytułowy „dybuk” to w mistycyzmie...
Gotuj lokalnie - projekt dla szkół gastronomicznych
Bryndza podhalańska, podkarpacki miód spadziowy czy kaszubska truskawka – te oraz inne regionalne produkty, staną się podstawą do kreowania nowoczesnej kuchni polskiej. Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej zaprasza szkoły gastronomiczne do wzięcia udziału w projekcie „Gotuj lokalnie”. Nabór trwa do 28 lutego br...
Gdzie można dobrze zjeść (17)
W drewnianej Oberży Biesisko w Przysłupiu, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, można wybierać z dań kuchni staropolskiej i regionalnej: chłodnik z botwinki z jajem, zupa czosnkowa z grzankami, fuczki (placki kapuściane ze śmietaną...