Siedlisko Janczar w Pstrągowej, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, zaprasza na karnawałową Biesiadę Myśliwską do klimatycznej chaty grillowej. Łowieckim obyczajem serwowana będzie dziczyzna, a nie zabraknie także swojskiego jadła...
Gdzie można dobrze zjeść (16)
Karczma Brzeziniak w Przysłupiu, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, znajduje się w obrębie „Siedliska Brzeziniak” – zespołu budynków noclegowych i rekreacyjnych (m.in. Pensjonat Matecznik i Młodniak, Galeria Fantasmagoria).
Weź tradycyjne smaki na warsztat
Stowarzyszenie Portius zaprasza 26 stycznia br. (niedziela) o godz. 12.00 do Klubokawiarni Ferment (ul. Portiusa 4) w Krośnie na ostatnie już spotkanie ze specjałami lokalnymi z cyklu „Weź tradycyjne smaki na warsztat”...
Gdzie można dobrze zjeść (15)
Gospodarstwo Agroturystyczne Chata Magoda w Lutowiskach, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, to zespół dwóch obiektów. Pierwszy to dom zbudowany w 1930 r. w Świlczy i przeniesiony w całości w Bieszczady. Natomiast znajdująca się w pobliżu chata bojkowska ma już 90 lat, a 2011 r. przeszła generalny remont...
Jużyna - przestarzale (tak to określa słownik) tak nazywano podwieczorek. Według „Encyklopedii staropolskiej” Zygmunta Glogera gościom w domach polskich podawano na jużynę owoce, ciasta, śmietanę lub kurczęta z sałatą. Z kolei w okolicach Sędziszowa Małopolskiego...
Na pyszną czekoladę jedziemy do Lwowa
Biuro Turystyczne PTTK Przemyśl zaprasza na wycieczkę z cyklu „Lwów Inaczej – „Święto Czekolady 2014”. Będzie to wycieczka autokarowo-krajoznawcza połączona z udziałem w tym lokalnym święcie. Termin: 15 luty br., koszt wycieczki: 110 zł ; członkowie PTTK i dzieci do 16 lat 90 zł. Wycieczki odbywają się przy minimum 20 uczestnikach.
„Grüne Woche” okiem wicemarszałka
Zakończyły się w Berlinie Międzynarodowe Targi „Grüne Woche”. Wzięło w nich udział ponad 1650 wystawców z 70 krajów, z tego ponad 120 z Polski. Każdego roku berlińska impreza przyciąga około pół miliona zwiedzających. To ogromna...
Miód z Beskidu, z pasieki EKO BAŁON
Po powrocie z targów Grüne Woche w Berlinie odwiedził nas Krzysztof Bałon z Ekologicznego Gospodarstwa Pszczelarskiego Na Podkarpaciu „Eko Bałon”, CZŁONKE Klastra Podkarpackie Smaki. Opowiedział o zadawanych mu przez Niemców pytaniach dotyczących ekologicznego pszczelarstwa w Podkarpackiem...
Mini słownik „serowych” terminów:
bryndza – miękki podpuszczkowy ser z owczego mleka
bundz (bunc) – ser z mleka owczego, rodzaj twarogu
gołka – wędzony krowi ser zbliżony do oscypka...
Gdzie można dobrze zjeść (14)
W dawnych zabudowaniach podworskich w Jasionce k. Rzeszowa (zaraz za bramą, po prawej stronie) czynna jest Karczma przy Dworze – na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - serwująca ciekawe regionalne dania kuchni karpackiej i węgierskiej...