Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb „Kościelny”

Przepis: Zofia Kielar, Markowa


Składniki: (przepis na 6 bochenków) mąka, maślanka, serwatka, kwaśne mleko (w ostateczności woda), 15 deko drożdży, zakwas z poprzedniego pieczenia chleba, sól, 2 torebki kminku


Sposób wykonania: około 10 kg mąki przesiewamy przez przetak, podgrzewamy np. serwatkę, dodajemy drożdże, wlewamy zakwas, 2 garście soli i zarabiamy ciasto, tak, żeby dobrze połączyła się mąka z płynem, i zostawiamy na noc. Następnego dnia rano dodajemy do wyrośniętego ciasta trochę mąki pszennej walcowej i mieszamy ciasto około godziny, aż odstaje od rąk. Wieczorem ciasto się czyni, a rano miesi i zostawia do wrośnięcia.
Następnie przygotowuje się piec. Nakłada drewna do pieca (w sumie spali się 12-13 kg). Jak się kończy palić drewno, wyrabiamy bochenki i wkładamy do koszyka, aby jeszcze urosły. Jak ogień w piecu całkowicie wygaśnie, usuwa się węgle z pieca. Przed włożeniem do wnętrza pieca każdy bochenek polewa się gorącą wodą. W piecu bochny są ok. 2 godziny. Po wyjęciu przemywa się je zimną wodą, aby się skórka szkliła.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION