Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb biały (plocek markowski)

Przepis i producent: Helena Bar, Koło Gospodyń Wiejskich Markowa, 37-120 Markowa 685, tel. 017 226 56 32


Składniki: (porcja na 6 blach) około 2 wiadra 10-cio litrowe mąki, 8 litrów mleka, 6 całych jaj, 30 dag drożdży, 2 garście soli, ćwiartka litra oleju


Wykonanie: Mleko przegotować, ostudzić, odlać 1 litr, rozmieszać drożdże i wlać do reszty mleka. Następnie wsypać po odrobinie mąkę, jaja, olej, dobrze zarobić, zrobić znak krzyża na cieście i pozostawić do wyrośnięcia. podzielić ciasto na 6 blach i zostawić żeby wyrosło. Piec około 1 godziny w dobrze napalonym piecu.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION