KALENDARZ IMPREZ

Wtorek, 19 Marca 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Proziaki, prozioki, prołzioki, prołozioki

To placki znane na całym Podkarpaciu. W różnych wioskach gospodynie urozmaicały je dodając do przaśnego ciasta z maki, kwaśnego mleka, sody i soli nowe składniki np.: śmietanę, maślankę lub ser, różne ilości jaj i żółtek, masło, cukier oraz tłuszcz do smażenia. Proziaki podawano przeważnie ze świeżo zrobionym masłem, białym serem lub marmoladą. Popijano przeważnie zimnym słodkim mlekiem.

 

Przepis: Irena Rogowska (gmina Brzostek)


Składniki: 1 kilogram mąki, 2 łyżki sody, 2 jaja, pół litra mleka kwaśnego, 3-5 łyżek śmietany, sól


Wykonanie: Wszystkie składniki razem zarobić na stolnicy. Następnie rozwałkować i kroić w prostokąty. Piec na blasze.

 

Przepis: Markowa


Składniki: 1 kg maki, 2 jajka, 2 łyżki cukru, 1 czubata łyżeczka soli, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, pół litra kwaśnego mleka, 2 łyżki śmietany


Wykonanie: Z podanych składników zarobić ciasto, formować placki różnej wielkości, piec (na blasze kuchennej) na wolnym ogniu.

 

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich, Równe (Beskid Dukielski)


Składniki: 1 kg mąki, 2 jajka, 2 łyżki cukru, 2,5 szklanki kwaśnego mleka, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka soli


Wykonanie: Mąkę przesiać z sodą, dodać resztę składników i zarobić luźne ciasto. Z ciasta zrobić rulon pokroić w plastry rozwałkować na grubość około 1,5 centymetra. Smażyć na rozgrzanej płycie kuchennej lub na patelni bez tłuszczu. Podawać z masłem i zimnym mlekiem.

 

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich, Haczów


Składniki: 1 kg mąki, 2 – 3 jaja, 1 łyżka sody, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru, soli – na koniec łyżeczki, kwaśne mleko lub śmietanę, ćwierć szklanki oleju


Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć, zarobić dokładnie. Ma wyjść ciasto wolniejsze niż wyrabia się na pierogi. Po wyrobieniu rozwałkować, pokroić na prostokąty lub kwadraty. Piec w piekarniku lub na gorącej płycie kuchennej. Można je podawać posmarowane masłem lub powidłem śliwkowym z mlekiem – na śniadanie.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION