Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Piernik z wkładką

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich, Równe (Beskid Dukielski)

 

I. ciasto piernikowe


Składniki: 3 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżka sody, 2 opakowania przyprawy do piernika, 1 szklanka cukru, pół kostki margaryny, 4 jajka, 1 szklanka miodu, 1 szklanka śmietany, 3 łyżki oleju


Wykonanie: Mąkę, kakao, sodę przesiać i połączyć z przyprawą do piernika. Utrzeć margarynę z połową cukru, dodawać po jednym żółtku. Do ucieranej masy dodawać na przemian, miód, śmietanę, olej, mąkę w taki sposób, aby gęstość ciasta była podobna do utartej z cukrem i żółtkami margaryny. Z białek ubić pianę, dodać do niej resztę cukru i wyłożyć na utarte ciasto, wsypać resztę połączonych składników sypkich i dokładnie wszystko połączyć. Wyłożyć ciasto do formy dobrze wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku o temperaturze około 180oC do wyrośnięcia ciast, potem temperaturę podwyższyć około 10oC

 

II. ciasto na wkładkę:


Składniki: 25 dag mąki, 3 jaja, 4 jabłka, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka orzechów, 1 szklanka rodzynek, 1 szklanka wiśni z syropu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody


Wykonanie: Jabłka pokroić w grubą kostkę, przesypać połową cukru odstawić na godzinę. Orzechy posiekać, rodzynki sparzyć, wiśnie osączyć z syropu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Ubić białka, usztywnić pianę resztą cukru, dodać żółtka. Wyłożyć na jabłka połowę mąki, na to pianę z jaj, resztę mąki z bakaliami i dopiero wtedy dokładnie połączyć wszystkie składniki. Wyłożyć na wysmarowaną formę o takiej samej wielkości jak forma na piernik i upiec w piekarniku o temperaturze 180oC.

 

III. masa do piernika:


Składniki: 2 szklanki mleka, pół szklanki cukru, 2 żółtka, 1 budyń śmietankowy, 1 kostka masła, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki spirytusu


Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek mleka, budyń i dokładnie połączyć. Zagotować resztę mleka razem z budyniem, dodać połamaną na kawałki czekoladę wymieszać. Utrzeć masło, dodając porcjami wystudzony krem. Na końcu połączyć ze spirytusem.

 

IV. wykończenie ciasta


Wykonanie: Piernik przekroić na dwie równe części. Spód piernika posmarować połową masy, położyć wkładkę z bakaliami, posmarować drugą częścią masy, nałożyć wierzch ciasta piernikowego i wykończyć ciasto czekoladową polewą. Piernik można przekładać, zamiast masą, jeden raz powidłem.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION