Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Makowce - zawijane

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich, Haczów

Składniki: 1 kg mąki, 40 dag mąki, 10 dag drożdży, 1 szklanka cukru, 2 jaja, 1 margaryna zwykła, 4 – 5 łyżek marmolady, 5 jaj, bakalie (rodzynki, orzechy), śmietana, olejek migdałowy, 1 margaryna

Wykonanie: Ciasto: drożdże rozrobić w 3 łyżkach śmietany, żółtka utrzeć z cukrem, margarynę roztopić. Ciasto zarobić na śmietanie (ile zabierze), dodając do mąki rozrobione drożdże, żółtka utarte z cukrem, pod koniec zarabiania dodajemy roztopioną margarynę. Wcześniej przygotowujemy sobie mak: sparzamy 40 dag maku, który po sparzeniu odcedzamy, mielimy w maszynce 2 razy. Do ostudzonego przemielonego maku dodajemy rozpuszczoną margarynę, jedną szklankę cukru, 2 jajka, marmoladę, bakalie, kilka kropli olejku migdałowego – to wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery części, rozwałkowujemy na prostokąt, dajemy mak, zawijamy w roladę (rulon), smarujemy białkiem, owijamy w pergaminowy papier dając luz do wyrośnięcia ciasta. Z tej propozycji mamy cztery makowce. Pieczemy w temperaturze 150 – 1700C, 40 – 50 min.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION