Przepis: Beskid Dukielski
Składniki: 10 jaj, 25 dag masła, 30 dag maku, 30 dag cukru, 15 dag rodzynek, 15 dag orzechów, 15 dag wysmażonej skórki pomarańczowej, 2 łyżki miodu, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Masło utrzeć z połową cukru, dokładać po jednym żółtku i ucierać. Dodawać sparzony i zmielony mak oraz miód. Białka ubić na pianę, usztywnić ją resztą cukru i wyłożyć na masę makową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z bakaliami, wyłożyć na pianę. Wszystko szybko, ale starannie połączyć. Wyłożyć na dobrze natłuszczoną formę. Piec w piekarniku o temperaturze 160oC, gdy ciasto wyrośnie temperaturę zwiększyć do około 175oC. Polać polewą czekoladową i posypać grubo posiekanymi orzechami.