Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Korowaj

Przepis: Marianna Jara, Hrabowiec


Składniki: 2 kg maki, pół kg drożdży, kg cukru, 40 jajek, 1 łyżka soli, 1 cukier waniliowy, 1 litr wody, 1 litr mleka, 200 g masła


Wykonanie: Cukier i drożdże rozetrzeć, wlać 1 litr letniej wody, 1 litr ciepłego mleka i wsypać 1 kg mąki (zrobić rozczyn i postawić na parę godzin). Żółtka oddzielić od białek, białka ubić, żółtka rozetrzeć z wanilią i masłem. Jak będą gotowe dodać i rozczyn. Następnie wsypać resztę mąki i wyrobić na ciasto, aż będzie odstawało od rąk, następnie postawić na 24 h w letniej temperaturze. Jak podrośnie ułożyć w formę. Z ciasta, które pozostanie wykonać ozdoby w kształcie ptaszków i spiralek (ptaszky i szyszky). Przyozdobić nimi korowaj. Wypiekać w piecu ok. 1,5 godziny. Korowaj był wypiekany zwykle na wesele.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION