Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Kołacz II

Przepis: Alina Baj, Ustrzyki Dolne


Składniki: 2 kg ziemniaków, 2-3 ziemniaki gotowane, 1 jako, sól


Wykonanie: 2 kg ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć z wody, dodać 2 –3 ziemniaki gotowane, dodać jajko, posolić, wymieszać, rozłożyć wcześniej przygotowane ciasto (jak na korowaj) rozpłaszczone na okrągło, do ok. 1 cm grubości, na liściach z kapusty. Farsz ziemniaczany położyć na ciasto, zebrać boki ciasta połączyć u góry i sklepać, żeby wyglądało jak bochen. Posmarować po wierzchu masłem. Włożyć do pieca na 45 min. Wyjąć i można kroić jak tort.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION