Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Kapuśniaczki drożdżowe

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich, Jasionów (gmina Haczów)


Składniki: 1 litr mleka, 15 – 20 dag drożdży, 4 żółtka, pół margaryny, 2 kg mąki, 2 kg kapusty kwaszonej, 1 woreczek suszonych podgrzybków, 15 dag sera białego, 1 cebula, szczypta cukru do smaku, szczypta soli, folia aluminiowa


Wykonanie:
ciasto: Mleko, żółtka, cukier, sól rozmieszać, dodać roztopioną margarynę i mąkę ile zabierze. Odczekać ok. 30 min. aż ciasto dobrze wyrośnie. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. pół cm, pokroić w kwadraty nieduże, nakładać na kwadrat farsz, zwijać w kopertę i posmarować roztrzepanym jajkiem. Układać na blaszkach i piec w piekarniku na złoto – brązowy kolor.


farsz: Kapustę kwaszoną ugotować, odcedzić, wycisnąć i drobno pokroić. Grzyby namoczyć i ugotować w lekko solonej wodzie, odcedzić i drobno pokroić. Kapustę, grzyby pokrojone wymieszać, dodać ser biały i cebulę podsmażoną na smalcu na złoty kolor. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION