Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Ciasto drożdżowe

Przepis: Halina Farbaniec, Jaśliska (gmina Dukla)


Składniki: pół litra mleka, 10 dag drożdży, 4 żółtka, 1 proszek do pieczenia mały, 1 cukier waniliowy, 5 dag masła, 50 g oleju kieliszek, 0,5 szklanki cukru, 1 kg mąki


Wykonanie: Mleko lekko podgrzać i dodać wszystkie składniki. Wszystko razem dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w cieple. Z wyrośniętego cista można zrobić: drożdżówki, rogaliki, ciasto drożdżowe z marmoladą, bułkę

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION