Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb żytni z koszyków pieczony na watrze

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich, Wzdów (gmina Haczów)


Składniki:

rozczyn: 5 litrów mąki żytniej, 5 litrów wody letniej
zakwas (ciasto pozostawione z poprzedniego pieczenia)


Wykonanie: Rozczyn dokładnie wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach wsypać 3 garstki soli, dodać trochę serwatki lub kwaśnego mleka, mąki ile zabierze (może być żytnia lub pszenna). Ciasto dobrze zamiesić, bardzo dokładnie, by było dobrze wyrobione. Pozostawić do wyrośnięcia, napalić w piecu. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do przygotowanych koszyków i pozostawić do wyrośnięcia. Po napaleniu w piecu, wyrośnięte ciasto z koszyków wykładamy na drewnianą łopatę i wkładamy do pieca. Pieczemy 1 godz. 50 min. Po 1 godz. pieczenia wyjmujemy chleb z pieca polewamy gorącą wodą i znowu wkładamy do pieca na 50 min.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION