KALENDARZ IMPREZ

Piątek, 19 Lipca 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb żytni z koszyków pieczony na watrze

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich, Wzdów (gmina Haczów)


Składniki:

rozczyn: 5 litrów mąki żytniej, 5 litrów wody letniej
zakwas (ciasto pozostawione z poprzedniego pieczenia)


Wykonanie: Rozczyn dokładnie wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach wsypać 3 garstki soli, dodać trochę serwatki lub kwaśnego mleka, mąki ile zabierze (może być żytnia lub pszenna). Ciasto dobrze zamiesić, bardzo dokładnie, by było dobrze wyrobione. Pozostawić do wyrośnięcia, napalić w piecu. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do przygotowanych koszyków i pozostawić do wyrośnięcia. Po napaleniu w piecu, wyrośnięte ciasto z koszyków wykładamy na drewnianą łopatę i wkładamy do pieca. Pieczemy 1 godz. 50 min. Po 1 godz. pieczenia wyjmujemy chleb z pieca polewamy gorącą wodą i znowu wkładamy do pieca na 50 min.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION