Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb markowski na zsiadłym mleku

Przepis i producent: Janina Grad, Koło Gospodyń Wiejskich w Markowej, 37 -120 Markowa 1314, tel. 017 226 55 72


Sposób wykonania: Oparty na tradycji wypieku, charakteryzujący się tym, iż w  przeddzień pieczenia chleba robi się rozczyn, czyli ciasto na zakwasie (ciasto z poprzedniego pieczenia, które kiśnie). Wieczorem trzeba je trochę rozbić, dodać trochę mąki, soli i kisić na litrze serwatki (ok. 12 godz.). Na drugi dzień rano dodaje się kminek, mąkę i całość się miesza. Następnie formuje się bochenki w koszykach, posypując z wierzchu mąką i pozostawia się do wyrośnięcia. Skropiony wodą chleb wkładamy do gorącego pieca (pali się wcześniej 2 godz.).

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION