Dania i potrawy

Koźlęcina z Zawadki

Składniki: 90 dag  mięsa jednorocznego koziołka, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka marynaty staropolskiej, sól, cząber

Wykonanie: Mięso wymrozić. Powoli rozmrozić cały kawałek  mięsa, natrzeć go przyprawami i pozostawić na kilka godzin. Nagrzać piekarnik do 220 stopni C i włożyć mięso skropione oliwą lub olejem. Gdy na mięsie powstanie skórka, temperaturę zmniejszyć. Powierzchnię mięsa podlewać powstałym w czasie pieczenia sosem. Pieczeń pokroić w plastry, podać z kluseczkami. Do pieczenia należy używać około 2 kilogramowego kawałka mięsa, ponieważ mniejsze kawałki łatwo się wysuszają. Gdy musimy piec kawałek mniejszy, należy zawinąć mięso w folię aluminiową.

Przepis: Gospodarstwa Agroturystycznego Janiny i Michała Kacprzyków, Zawadka Rymanowska 40 d , 38-450 Dukla, tel. 013 4330183, kom. 0 502 337768 (Beskid Dukielski)
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION