Koźlęcina z Zawadki
Składniki: 90 dag mięsa jednorocznego koziołka, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka marynaty staropolskiej, sól, cząber
Wykonanie: Mięso wymrozić. Powoli rozmrozić cały kawałek mięsa, natrzeć go przyprawami i pozostawić na kilka godzin. Nagrzać piekarnik do 220 stopni C i włożyć mięso skropione oliwą lub olejem. Gdy na mięsie powstanie skórka, temperaturę zmniejszyć. Powierzchnię mięsa podlewać powstałym w czasie pieczenia sosem. Pieczeń pokroić w plastry, podać z kluseczkami. Do pieczenia należy używać około 2 kilogramowego kawałka mięsa, ponieważ mniejsze kawałki łatwo się wysuszają. Gdy musimy piec kawałek mniejszy, należy zawinąć mięso w folię aluminiową.
Przepis: Gospodarstwa Agroturystycznego Janiny i Michała Kacprzyków, Zawadka Rymanowska 40 d , 38-450 Dukla, tel. 013 4330183, kom. 0 502 337768 (Beskid Dukielski)