Dania i potrawy

Knedle z serem

Składniki: 3 kg ziemniaków, 2 łyżki mąki zwykłej, 5 ugotowanych ziemniaków (uduszonych), 2 cebule usmażone, 40 dkg białego sera, pieprz, sól do smaku.

Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcedzić i oddusić wodę. Wodę z ziemniaków odstawić aż powstanie na dnie mączka ziemniaczana – odlać, mączkę włożyć z powrotem  do ziemniaków. Dodać ugotowane uduszone ziemniaki. Posolić, popieprzyć do smaku. Wszystko razem wymieszać i dołożyć 2 łyżki czubate mąki zwykłej. Zagotować 2 litry wody, do lekko gotującej wody wkładać małe kulki z ciasta ziemniaczanego. Gotować ok. 15 minut. Nabierać łyżką porcję na talerz. Omaścić cebulką podsmażoną i dosypać sera do smaku.

Przepis: gmina Stubno

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION