Kapusta kiszona z mięsem wieprzowym
Składniki: 2,5 litra kiszonej kapusty, 0,5 litra krajanej wieprzowiny, 2 litry smalcu lub oleju, 1 cebula, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, liść laurowy i surowy sok z kiszonej kapusty.
Wykonanie: Jeżeli kapusta jest za kwaśna, opłukać ją kilka razy, zalać niedużą ilością wody i podgotować w odkrytym naczyniu. Mięso opłukać, pokroić i lekko posolić, omączyć, włożyć do kapusty, dodać liść laurowy i ugotować. Tłuszcz stopić, dodać posiekaną cebulę, zrumienić na jasno i wlać do kapusty. Gdy potrawa jest już miękka, posolić ją do smaku, dodać pieprzu lub papryki i zaprawić do smaku surowym kwasem kapuścianym. Podawać z ziemniakami lub chlebem.
Przepis: Markowa