Dania i potrawy

Gały ziemniaczane z serem

Składniki:

  • ciasto:
    • półtora kg ziemniaków,
    • ¼ objętości ziemniaków mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka mąki pszennej,
    • 1 jajo,
    • sól
  • nadzienie:
    • 50 dag białego sera,
    • 2 cebule,
    • 10 dag masła,
    • sól, pieprz

Wykonanie: Ser zmielić, dodać zrumienioną na jasno złoty kolor cebulkę, przyprawić i dokładnie wszystko połączyć. Sporządzić ciasto. Ziemniaki ugotować, wkładając je do wrzącej osolonej wody, odcedzić i przecisnąć gorące przez praskę.(nie wolno ziemniaków rozgotować). Ziemniaki ubić dokładnie w misce i podzielić na 4 równe części (na krzyż). Wyjąć jedną część i nasypać w jej miejsce mąki ziemniaczanej. Dodać jajo i wykorzystując wszystkie ziemniaki krótko zarobić ciasto. Podsypać stolnicę mąką, z ciasta uformować wałek, podzielić na niezbyt duże, równe plastry. Na dłoni rozłożyć plaster ciasta, nadziać go serem, dokładnie skleić, nadać kształt kulisty. Gotować w jednej warstwie osolonej wody. Gdy gały wypłyną, wyjąć jedną, rozkroić i sprawdzić czy jest ugotowana. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową, opłukać gorącą wodą, osączyć i podawać ze zrumienionym masłem.


Popularne są także inne nadzienia słone np.: z grzybów, mięsa, kiełbasy, kapusty. Gały można sporządzać z nadzieniami słodkimi np.: serem z rodzynkami, owocami świeżymi lub mrożonymi (truskawki, borówki - czyli czarne jagody, śliwki), suszonymi śliwkami, powidłem, twardą marmoladą, wiśniami lub z konfiturami. Wówczas, serwujemy je z bitą śmietaną lub sosami owocowymi.


Przepis: Beskid Dukielski

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION