Dania i potrawy

Żur postny

Składniki: 25 dag włoszczyzny, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka suszonych grzybków, 2,5 szklanki zakwasu, sól, pieprz, kminek


Wykonanie: Przygotowanie zakwasu: po 1 szklance mąki żytniej i owsianej  wsypać do kamiennego garnka lub słoja i zalać przegotowaną ciepłą wodą. Dodać skórkę chleba, obrany czosnek, obwiązać czystą ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Gdy jest ukwaszony, ma charakterystyczny zapach i kwaśny smak. Używać około jednej szklanki zakwasu na litr żuru.


Grzyby umyć, zalać przegotowaną wodą na kilka godzin i ugotować. Do garnka wlać około 2  litrów wody, dodać oczyszczoną włoszczyznę, sól i kminek. Gdy warzywa będą  miękkie odcedzić wywar. Połączyć wywar z  zakwasem, posiekanymi grzybami, zmiażdżonym czosnkiem - wszystko zagotować. Przyprawić do smaku. Taki żur podawany jest na wigilię, najczęściej z ziemniakami. Znany jest, również żur świąteczny gotowany na boczku lub żeberkach. Do tego żuru dodawano dobrą wiejską śmietanę oraz )  pokrojone w grubą kostkę różnego rodzaju wędliny ( swojską kiełbasą, boczek, szynkę, kawałki pieczonego mięsa).


Przepis: Beskid Dukielski

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION