Składniki: 300 g mąki owsianej, 250 g drożdży, 1 skrawek chleba, 1 litr wody, 1 łyżka kminku, 1 cebula
Wykonanie: Kyselycię można przygotować z owsianej mąki, płatków owsianych, lub owsianej krupy. Do przygotowania 3-3,5 lita kysełyci potrzeba wziąć półlitrowy słoik mąki owsianej, 25 g drożdży, skrawek czarnego chleba, zalać w naczyniu litrem ciepłej wody, nakryć przykrywką, postawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Następnie wycisnąć przez gazę, dolać jeszcze 2-2,5 l. wody, 1-2 łyżeczki kminku, gotować mieszając, aby się nie przypaliło. Kiedy zakipi, dodać cebuli (można podsmażyć na oleju) czosnek i sól. Na koniec dodać liść laurowy, pieprz, olej lniany. Podawać z ziemniakami, chlebem, gotowanym bobem, fasolą.
Przepis: Tereza Kyszczak – Tradycijni lemkiwski strawy