Dania i potrawy

Zupa na serwatce „Święconka” podawana jako przystawka do śniadania wielkanocnego

Składniki: 1 litr serwatki, 10 dag boczku wędzonego (gotowany), 10 dag szynki wędzonej (gotowana), 10 dag kiełbasy (cienkiej), 4 jaja gotowane na twardo, 1 bułka czerstwa – mała, 2 łyżeczki chrzanu tartego, sól, pieprz do smaku


Wykonanie: Serwatkę zagotować. Dodać wędlinę pokrojoną na drobno. Zagotować wszystko razem. Jajka pokroić na średniej wielkości kawałki i zagotować. Dodać chrzan, sól i pieprz do smaku. Na koniec wrzucić bułkę uprzednio pokrojoną w kostkę.


Przepis: Mieczysława Farbaniec, Jaśliska

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION