Dania i potrawy

Zupa grochowa

Składniki: 30 dag białej fasoli lub grochu, 25 dag kości, 25 dag włoszczyzny, wywar z mięsa wędzonego, 5 dag tłuszczu, 5 dag cukru, 3 dag mąki, majeranek, sól.


Wykonanie: Groch przebrać, opłukać, namoczyć poprzedniego dnia w przegotowanej, ostudzonej wodzie. W tej samej wodzie fasolę ugotować do miękkości. Z kości i warzyw ugotować wywar. Ugotowany groch przetrzeć przez sito, przelać wywarem. Cebulę pokroić, zarumienić z tłuszczem na jasny kolor, dodać mąkę i podsmażyć. zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem, mieszając zagotować. Połączyć z zupą i wszystko zagotować. Podawać z grzankami z bułki, kluskami, z kiełbasą, lub wędzonką. Do zupy dodać szczyptę czosnku.


Przepis: Julia Opiela, Januszkowie (Gmina Brzostek)

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION