Dania i potrawy

Ścieranka

Składniki: półtora litra wody, 5 szt. Ziemniaków, 300 g mąki, 1 jajko, pół litra mleka, pół łyżeczki soli

Wykonanie: ziemniaki (5 szt.) obrać i pokroić w kostkę, postawić do gotowania w 2 litrach wody. Zarobić ciasto na pierogi (z 1 jajka) zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub szczypać. Gdy ziemniaki zaczną się gotować dodać ciasto (tyle ciasta ile jest ziemniaków). Gotować do miękkości, dodać sól do smaku. Gdy zupa się ugotuje zalać gorącym, zagotowanym mlekiem.

Przepis: Bóbrka (gmin Solina)
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION