Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 2 cebule, pół szklanki mąki, 1 jajo, 1 łyżka margaryny, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, nadzienie, 50 dag pieczarek lub innych grzybów świeżych, 1 cebula, ćwiartka kostki masła
Wykonanie: Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Dodać do wystudzonej masy ziemniaczanej zrumienioną cebulę, mąkę, jajo, przyprawy. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać do niej pokrojone pieczarki, przyprawić, poddusić i odparować cały płyn. Półokrągłą keksówkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Masę ziemniaczaną uformować w walec, a w jego środku zrobić wgłębienie na całej długości. Napełnić wgłębienie pieczarkami, zakleić masą ziemniaczaną, uformować równy walec. Panierować roladę w bułce tartej. Przełożyć do formy i piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni C. przez około 45 minut. Zrumienioną roladę wyjąć i pokroić w dosyć grube plastry. Podać z sosem śmietanowym i dowolną surówką.
Przepis: Halina Majer, Teodorówka (Beskid Dukielski)